eur:
393.82
usd:
365.06
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Rejtélyes halálesetek Angliában - alakul az újabb kémbotrány?

Rejtélyes halálesetek Angliában - alakul az újabb kémbotrány?

Salisbury angol város bevásárlóközpontjából izgatott hang telefonált a rendőrségre, hogy a folyosói padon egy idősebb férfi és egy fiatal nő ül, szemmel láthatóan mindketten igen rosszul vannak, riasztani kellene a mentőket.

A rendőrök és a mentők a bejelentés után perceken belül a helyszínen voltak, életveszélyes állapotban találták a 66 éves férfit meg a 33 éves nőt. Személyazonosságuk megállapítása sem tartott sokáig. Szergej Szkripalt, az orosz katonai elhárítás egykori tisztjét és Oroszországból látogatóba érkezett leányát vitték kórházba, súlyos mérgezési tünetekkel.

Úgy hírlik, később a rendőrök és mentők közül is többen enyhén rosszul lettek, kapkodták a levegőt, könnyezett a szemük. Ebből egyes szakértők arra következtetnek, hogy esetleg nem étel vagy ital útján történt mérgezésről van szó, hanem talán lefújta méreggel a merénylő az apát és leányát.

Szergej Szkripal 2011 óta él Angliában. Akkor fogolycsere zajlott le, a kettős-ügynököt kiadták az oroszok a brit hatóságoknak. Előzőleg öt és fél évet töltött a Moszkvától ötezer kilométerre fekvő mordoviai táborban, nem volt látogatható.

Azért ítélték el tizenhárom évre, mert amikor orosz hírszerző őrnagyként Angliában dolgozott, kellő jutalom ellenében kiadta kémtársai nevét a briteknek, s ezt azután kiderítette a KGB. Szkripal 2010-ben a feleségét is magával hozta. Ő két évvel később rákbetegségben meghalt.

Ennél gyanúsabb ügy, hogy amikor 43 éves fiuk a barátnőjével Angliából Szentpétervárra látogatott, hirtelen leállt a májműködése, egy helyi kórházba vitték, és ott nem tudták megmenteni az életét.

Moszkva állna a mostani merénylet mögött? A Kreml illetékesei azt állítják, hogy ez helytelen feltevés, és az orosz hatóságok szívesen segítik az ügy hátterének felderítését. Egy brit szakértő szerint nem lehetetlen, hogy az orosz hírszerzés valamilyen okból éppen most kívánja figyelmeztetni a tagjait, hogy hűségükben nem inoghatnak meg, mert ha ezt tennék, akkor mindenhová elér a titkosszolgálat keze és kegyetlen bosszúra képes.

2006-ban Borisz Litvinyenkó kettős ügynökön állt bosszút Moszkva, egy elegáns londoni szálloda éttermében teázott, az italába kevert radioaktív polónium a kórházi kezelés ellenére megölte.

Borisz Johnson brit külügyminiszter kedden parlamenti felszólalásban foglalkozott az üggyel. Azt mondta, hogy ha kiderül, miszerint Moszkva áll a mérgezéses merénylet mögött, arra London részéről a legkeményebben fognak válaszolni, talán a nyári, oroszországi labdarúgó világbajnokságra nem küldenek ki ez esetben szövetségi vezetőket és más notabilitásokat.

Inforádió, Sárközi Mátyás, London

Címlapról ajánljuk
Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Alig terjedt el a brit közösségi médiában egy londoni vonaton történt, brutális késelésről szóló videó, pár órával később egy metróállomásról jelentettek hasonló támadást. A késes támadások korábban bűnbandák vagy tinédzserek leszámolásaira voltak jellemzők.

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×