INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

Újfajta szempontok az utazásoknál

Infostart / InfoRádió
Karácsony táján a németek egy része útra kel, részben családlátogatásra, részben pedig síelni indul, vagy napsütésre vágyva, valamelyik jóval délebbre fekvő országban tölti téli szabadságát. Azonban, mint a fogyasztói szokásokat elemző intézet nürnbergi központja nyilvánosságra hozta, a nemzetközi terrorfenyegetés erősen visszariasztja a németeket is az utazásoktól és csupán öt országról tételeik fel, hogy teljes biztonságot nyújt.

A tartós napsütést, a tiszta vizű strandot, vagy a biztos síelési lehetőségeket egyre inkább háttérbe szorítja a németek számára a biztonság kérdése. Legalábbis erre utal a nürnbergi fogyasztói szokások elemzésére szakosodott GfK intézet most közzétett tanulmánya, amelyet egy nemrég végzett nagyszabású közvélemény-kutatásra alapítva fogalmaztak meg.

A németek elsősorban saját hazájukban érzik a leginkább biztonságban magukat, mert úgy vélik, a hatóságok mindent megtesznek a terrorveszély elhárítására. Biztonságosnak tartják Ausztriát, Svájcot, sőt Olaszországot és a skandináv államokat is.

A válaszadók csaknem fele vélte úgy, hogy a németek korábban egyik leginkább közkedvelt nyaralási célja, Spanyolország, még nagyjából elegendő biztonságot nyújt, noha Katalónia elszakadási kísérlete, valamint a Mallorca szigetén bevezetett turistaadó erősen csökkenti az egykori csábítást.

Noha néhány éve még tömegesen látogatták a törökországi, egyiptomi vagy tunéziai üdülőhelyeket, ma már az utazni vágyók alig öt százaléka állította, hogy ezekben az országokban is biztonságban érzi magát. A németek a leginkább veszélyesnek Ukrajnát, Mexikót, Oroszországot és Kínát tartják.

A GfK intézet szóvivője azonban elmondta azt is, hogy a felmérés során figyelmet szenteltek a válaszadók műveltségére is, így megállapították, hogy a kevésbé olvasott turistákat kimondottan elriasztják valamelyik ország felkeresésétől a bulvárlapok erőszakcselekményekről szóló, szenzációhajhász jelentései.

Kapcsolódó hang

Merre mernek a németek utazni?
 


A címlapról ajánljuk