eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Ilyen viselkedési tanácsokat kapott Donald Trump

Ilyen viselkedési tanácsokat kapott Donald Trump

Az etikett fontosságára figyelmeztették a másfél hetes ázsiai útra induló Donald Trump amerikai elnököt. Így például emlékeztették a szabadszájú politikust, hogy a kultúra fontos része, hogy a „partnerek megőrizhessék az arcukat”, azaz ne szégyenítsék meg őket nyilvánosan. Vajon diplomatikus lesz-e Trump?

A nap Trump-híre volt, hogy a Twitter egy távozó alkalmazottja nagyjából 10 percre törölte az amerikai elnök felhasználói fiókját.

A Twitterezés visszafogása nem lenne annyira rossz dolog Ázsiában – figyelmeztették kommentátorok az amerikai elnököt.

Trump Japánba, Dél-Koreába, Vietnámba, Kínába, és a Fülöp-szigetekre látogat el – ezekben az országokban – talán újabban a Fülöp-szigetek kivételével – az udvarias etikett és nem a partnereknek való kemény beszólás a norma. A követeléseket és kritikákat is mosolygós frázisok mögé kell rejteni, úgy, hogy a partner ne szégyenüljön meg nyilvánosan.

Az „ami a szívemen, az a számon” elvet követő Trump azonban valószínűleg nem fojtja le robbanékony stílusát.

„Az elnök olyan nyelvezetet használ majd, amit akar” - mondta csütörtökön Herbert McMaster nemzetbiztonsági tanácsadó.

Pedig, Észak-Korea kérdésében a szövetséges Japán és Dél-Korea megnyugtatást és nem harcias poénokat vár – jegyzi meg az Economist.

A nagy teszt Kína lesz, amelyet Trump éles szavakkal vádolt kereskedelmi gyakorlata miatt, de amelynek „Vörös Császárnak” nevezett vezetője, Hszi Csin-Ping elnök új barátja.

Az elnököt fehérházi és külügyminisztériumi illetékesek hada próbálja majd a helyes úton tartani és megóvni a kínos pillanatoktól. Kérdés, mennyire sikerül majd.

Szerdán Trump először óvatosan fogalmazott, amikor „rossz” kereskedelmi szerződéseket és mérleget emlegetett. Még az is megjegyezte: „Nem akarok senkit zavarba hozni négy nappal azelőtt, hogy leszállnék Kínában”, de egyből hozzátette: „ez borzalmas”.

A protokollfelelősök attól is óvni próbálják Trumpot, hogy kerülje a zavarbaejtő, hosszadalmas kézfogásokat. Februárban például 19 másodpercen keresztül tartotta satuban a Fehér Házba látogató Abe Sinzo japán miniszterelnök kezét, aki viszont a protokollt felrúgva forgatni kezdte a szemét, amikor Trump nem nézett oda.

A pontos nevekre és titulusokra szintén érdemes lesz odafigyelni – Trump például a nyáron a Kínai Köztársaság elnökeként említette Hszi Csin-Pinget – csakhogy a Kínai Köztársaság a Kínai Népköztársaság által szakadár tartománynak tartott Tajvan neve.

A Washington Post megjegyzi, hogy Trump szokása, hogy a kellemetlen bírálatokra azonnal visszavág a Twitteren, szembemegy Ázsia konfrontációt kerülő hagyományával. „Nagyon nem szeretik a beszólásokat, azt javasolnám, hogy óvakodjon attól, hogy a Twitteren bírálja egy ország vezetőjét” - mondta a lapnak Dennis Wilder, a Nemzetbiztonsági Tanács volt tagja.

Bár Trump a bírálatok kedvenc céltáblája, elődje, Barack Obama sem tett jó benyomást, amikor 2014-ben nikotin-rágógumit rágva érkezett az Ázsia-Csendes-óceáni Gazdasági Konferenciára Pekingbe.

A kínai diplomáciai nyitás úttörője, Richard Nixon elnök pedig ezt tanácsolta 1984-ben Ronald Reagannek: „Ne tégy fel kérdéseket az ételről, csak nyeld le!”

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×