eur:
392.6
usd:
366.14
bux:
66741.37
2024. április 25. csütörtök Márk
Nem teljes az egyetértés a berlini merénylet emléktáblája körül

Nem teljes az egyetértés a berlini merénylet emléktáblája körül

Berlinben a tartományi törvényhozás több képviselője is megütközéssel nyilatkozott a tavaly karácsony előtt elkövetett merénylet készülőben lévő emléktáblájáról. Azt kifogásolják, hogy a felirat csupán az áldozatok nevét és nemzetiségét rögzíti, de nem tesz említést arról, hogy a tizenkét emberéletet követelő erőszakot szélsőséges iszlám terrorista követte el.

A második világháború után Nyugat-Berlin szimbólumává vált Vilmos császár emléktemplom lépcsőin rövidesen elhelyezik azokat a kis márványtáblákat, amelyek a tavaly december 19-én elkövetett merénylet 12 áldozatának nevét és nemzetiségét örökítik meg.

A templom előtti téren pedig aranyfestékkel a járdára festett széles vonal idézi majd annak a teherautónak az útját, amellyel Anis Amri tunéziai iszlám terrorista az ott tartott karácsonyi vásár minél több látogatóját próbálta eltaposni.

A merénylet napját is rögzítő feliratot kiegészíti egy reménykeltő fohász is, minden ember békés együttéléséről. Ezt a sommás félmondatot azonban a berlini törvényhozás több ellenzéki képviselője kevesli, mondván, csupán a lényeg marad le az emléktábláról, az, hogy

a terrorcselekmény iszlám erőszakból fakadt.

A merénylet hátterének felderítésével megbízott képviselőházi bizottság elnöke, a kereszténypárti Burkhard Dregger hangsúlyozta, hogy a politikai tapintat mellett azért említést nyerhetett volna az a törekvés, hogy egységbe tömörülünk a szélsőséges iszlám terror fenyegetésének elhárítására.

Az emlékmű kivitelezésével megbízott cég szóvivője ezt azzal utasította vissza, hogy az áldozatok hozzátartozóinak egyetértésével nem történt említés a terror indokáról. Utalt arra is, hogy korábban elhelyezett emléktáblák sem tesznek említést arról, hogy milyen okból történt az erőszak. Így az 1980-ban a müncheni sörfesztiválon elkövetett bombarobbantás színhelyén felállított emlékfal is csak az áldozatokra utal, ahogy a Vörös Hadsereg Frakció nevű szélsőbaloldali szervezet által a legfelső államügyész ellen 1977 tavaszán, Karlsruheban végrehajtott támadás emléktáblája is csupán merényletet említ és az áldozatok emlékének adózik.

A berlini Vilmos császár emléktemplom előtt a terrortámadás elkövetésének első évfordulóján, december 19-én tervezik a komoly vitát kiváltott emlékmű ünnepélyes felavatását.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×