INFORÁDIÓ
2021. szeptember 19. vasárnap
Vilhelmina

tudósítóink

hawaii

mobiltelefon

Van, ahol gyalogosan is tilos mobilozni

Van, ahol gyalogosan is tilos mobilozni

Infostart

Tiltják a séta közbeni mobilhasználatot Hawaii-on. Az amerikai szövetségi állam fővárosában ezentúl 99 dolláros büntetés vár azokra, aki mobileszközüket nézik, miközben átkelnek az úton. A hatóságok szerint a gyalogosoknak is felelősséget kell vállalniuk biztonságukért.

Van már olyan része a világnak, ahol büntetik azokat, akik séta közben a mobiljukra merednek.

Honoluluban, Hawaii fővárosában közel 100 dollárba kerül majd, ha valaki úgy megy át az út túloldalára, hogy közben a telefonját nézi.

A szabályozásról szóló javaslatot benyújtó önkormányzati képviselő szerint más közlekedők mellett a gyalogosoknak is felelősséget kell vállalniuk biztonságukért.

„Ez olyan mérföldkő, amely magasra helyezi a közlekedésbiztonsági elvárásokat” – mondta Brandon Elafante.

A helyi vezetők egyszerűen csak

„máshová figyelő gyalogos törvénynek”

nevezik a jogszabályt. Azzal érveltek mellette, hogy túl sok gyalogost ütöttek el az utóbbi időben autók.

„Jó lenne, ha lennének olyan törvények, amelyeket nem kéne bevezetnünk,

jó lenne, ha a józan ész győzne.

De sajnos néha hiányzik a józan ész” – mondta Kirk Caldwell, Honolulu polgármestere.

Az amerikai Maryland Egyetem statisztikái szerint 2000 és 2011 között több, mint 11 ezer, telefonnal összefüggő sérülést szenvedtek el gyalogosok.

Az Amerikai Nemzeti Biztonsági Tanács nevű szervezet ennek hatására a „figyelmetlen sétát” is felvette a potenciálisan sérülést vagy halált okozó tevékenységek listájára.

Tavaly, csak az Egyesült Államokban 9 százalékkal emelkedtek a halálesetek a gyalogosok körében és közel 6000-en vesztették így életüket.

Mint az Independent brit lap megjegyzi: a világ más városaiban is azon töprengenek, hogy hogyan védjék meg a mobiljukkal elfoglalt „okostelefon-zombikat” akik mozgó járművek elé lépnek vagy valamibe belesétálnak.

Augsburgban tavaly a villamospályák mellett, az útfelületbe építettek be figyelmeztetéseket, a telefonjukra meredő gyalogosok megmentésére.

Londonban az idén nagy port vert fel egy ügy, amelynek során egy biciklis elütött egy gyalogost, aki olyan szerencsétlenül esett el, hogy tragikus módon meghalt.

Mivel a kerékpáros – törvénysértő módon – féknélküli pályabiciklivel közlekedett, elsikkadt az eset egy másik fontos tényezője: az útra lépő gyalogos nem nézett körül, talán azért is, mert arra számított, hogy a biciklis lefékez. Ez a magatartás meglehetősen gyakori a brit fővárosban: gyalogosok mindenfajta félelem nélkül lépnek az útra, elvárva, hogy a közeledő járművek lelassítsanak, míg ők áthaladnak.

Kapcsolódó hang

Van, ahol gyalogosan is tilos mobilozni
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018