eur:
393.81
usd:
365.07
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Van, ahol gyalogosan is tilos mobilozni

Van, ahol gyalogosan is tilos mobilozni

Tiltják a séta közbeni mobilhasználatot Hawaii-on. Az amerikai szövetségi állam fővárosában ezentúl 99 dolláros büntetés vár azokra, aki mobileszközüket nézik, miközben átkelnek az úton. A hatóságok szerint a gyalogosoknak is felelősséget kell vállalniuk biztonságukért.

Van már olyan része a világnak, ahol büntetik azokat, akik séta közben a mobiljukra merednek.

Honoluluban, Hawaii fővárosában közel 100 dollárba kerül majd, ha valaki úgy megy át az út túloldalára, hogy közben a telefonját nézi.

A szabályozásról szóló javaslatot benyújtó önkormányzati képviselő szerint más közlekedők mellett a gyalogosoknak is felelősséget kell vállalniuk biztonságukért.

„Ez olyan mérföldkő, amely magasra helyezi a közlekedésbiztonsági elvárásokat” – mondta Brandon Elafante.

A helyi vezetők egyszerűen csak

„máshová figyelő gyalogos törvénynek”

nevezik a jogszabályt. Azzal érveltek mellette, hogy túl sok gyalogost ütöttek el az utóbbi időben autók.

„Jó lenne, ha lennének olyan törvények, amelyeket nem kéne bevezetnünk,

jó lenne, ha a józan ész győzne.

De sajnos néha hiányzik a józan ész” – mondta Kirk Caldwell, Honolulu polgármestere.

Az amerikai Maryland Egyetem statisztikái szerint 2000 és 2011 között több, mint 11 ezer, telefonnal összefüggő sérülést szenvedtek el gyalogosok.

Az Amerikai Nemzeti Biztonsági Tanács nevű szervezet ennek hatására a „figyelmetlen sétát” is felvette a potenciálisan sérülést vagy halált okozó tevékenységek listájára.

Tavaly, csak az Egyesült Államokban 9 százalékkal emelkedtek a halálesetek a gyalogosok körében és közel 6000-en vesztették így életüket.

Mint az Independent brit lap megjegyzi: a világ más városaiban is azon töprengenek, hogy hogyan védjék meg a mobiljukkal elfoglalt „okostelefon-zombikat” akik mozgó járművek elé lépnek vagy valamibe belesétálnak.

Augsburgban tavaly a villamospályák mellett, az útfelületbe építettek be figyelmeztetéseket, a telefonjukra meredő gyalogosok megmentésére.

Londonban az idén nagy port vert fel egy ügy, amelynek során egy biciklis elütött egy gyalogost, aki olyan szerencsétlenül esett el, hogy tragikus módon meghalt.

Mivel a kerékpáros – törvénysértő módon – féknélküli pályabiciklivel közlekedett, elsikkadt az eset egy másik fontos tényezője: az útra lépő gyalogos nem nézett körül, talán azért is, mert arra számított, hogy a biciklis lefékez. Ez a magatartás meglehetősen gyakori a brit fővárosban: gyalogosok mindenfajta félelem nélkül lépnek az útra, elvárva, hogy a közeledő járművek lelassítsanak, míg ők áthaladnak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Alig terjedt el a brit közösségi médiában egy londoni vonaton történt, brutális késelésről szóló videó, pár órával később egy metróállomásról jelentettek hasonló támadást. A késes támadások korábban bűnbandák vagy tinédzserek leszámolásaira voltak jellemzők.

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×