eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Trump széttépné az iráni alkut

Trump széttépné az iráni alkut

Donald Trump arra készül hogy felmondja az Iránnal kötött többpárti egyezményt, amely szerint Teherán korlátozza atomprogramját, cserébe pedig kereskedhet. Jelentések szerint az amerikai elnök tanácsadóival szembemenve akarja összetépni elődje, Barack Obama egyik legfontosabb külpolitikai vívmányát.

Trump elnök a megválasztása előtti kampányban sem rejtegette:

mennyire ellenzi

az Obama-kormányzat és több más vezető ország alkuját az iráni vezetéssel.

Barack Obama azzal érvelt, hogy az urándúsítás korlátozásával Irán távol kerül attól, hogy saját atomfegyvert fejlesszen ki.

A szövetségesek közül Nagy-Britannia, Franciaország, Németország és az EU valamint mellettük Kína és Oroszország is aláírta az alkut, amelynek nyomán feloldották az Iszlám Köztársaságot sújtó kereskedelmi szankciókat és hosszú évek után az irániak újraindíthatták a nemzetközi olajeladásokat.

Trump szerint viszont nem tartják magukat az alku „szellemiségéhez”. Amerikai katonai vezetőkkel tartott találkozóján azt mondta: a jelenlévők

„vihar előtti csendet” élnek át,

majd újságírói kérdésre, hogy mire is gondolt azt mondta: „majd megtudják”.

Több médium is arról tudósít, hogy Trump arra készül, hogy nem erősíti meg az Iránnal kötött 2015-ös alkut.

A lépés nyomán az ügy az amerikai Kongresszus elé kerül és a törvényhozás hatvan napot kap arra, hogy eldöntse: ismét szankciókkal sújtsák-e Iránt.

Kommentátorok megjegyzik: a döntés kiélezné a feszültséget a Közel-Keleten, ahol a sííta Irán és a szunnita arab országok versengenek a befolyásért. Mindez emberéletekben mérhető, mert Szíriától Jemenig tüzeli a regionális konfliktusokat.

Trump szerint viszont egyszerű a képlet: „az iráni rezsim támogatja a terrorizmust és erőszakot és káoszt terjeszt a Közel-Keleten”.

„Véget kell vetnünk Irán folytatódó agressziójának és nukleáris ambícióinak. Nemsokára hallani fognak Iránról” - monda a Fehér Házban katonai vezetők előtt.

Trump úgy állította be a főgonosznak Iránt, hogy a nyugaton a terror fő forrásának a szunnita gyökerű és a síítákat eretneknek tartó Iszlám Államot tartják. Ráadásul Irán közvetve szövetséges a dzsihadisták elleni műveletekben Irakban.

A Guardian című lap megjegyzi: miközben Trump Irán megfékezéséről beszélt, ott ültek mellette tanácsadói, akik „többször is megismételték, hogy Irán betartja az alkut”.

James Mattis védelmi miniszter például azt mondta a héten: amerikai biztonsági érdek fenntartani a megállapodást.

Joseph Dunford vezérkari főnök pedig közölte: a több ország által kötött alku felmondása aláásná az Egyesült Államok szavahihetőségét és azt, hogy a jövőben más biztonsági megállapodást köthessen.

Biztonsági szakértők azt is megjegyzik: az Észak-Koreával kiéleződött feszültség miatt az Egyesült Államoknak nincs szüksége egy újabb nukleáris válságra.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×