INFORÁDIÓ 
2020. január 29. szerda
Adél

csehország

gazdasági bevándorlás

tudósítóink

Szigorítaná a gazdasági bevándorlók befogadását Prága

Szigorítaná a gazdasági bevándorlók befogadását Prága

Infostart / InfoRádió

Csehország szigorítana a gazdasági migránsok befogadásának feltételein. A cél, hogy a külföldiek könnyebben integrálódhassanak a cseh társadalomba, és ne jelentsenek biztonsági kockázatot.

A Právo című napilap szerint a Csehországba munkavállalás céljából érkező külföldi állampolgároknak eddig egyetlen kötelességük volt csupán: vizsgát kellett tenniük cseh nyelvből. Ez alapvetően arra szolgált, hogy szóban és írásban is képesek legyenek megértetni magukat a környezetükkel.

A jövőben egy – eddig csak önkéntes alapon működő – integrációs tanfolyam elvégzésére is kötelezik majd a Csehországban dolgozni szándékozó külföldieket.

Amennyiben nem vesznek részt a tanfolyamon, több ezer koronás pénzbüntetésre számíthatnak.

„A külföldieknek kell alkalmazkodniuk a mi életformánkhoz, nem pedig nekünk az övékéhez. Bizonyos szinten ismerniük kell a cseh nyelvet, és azokat a feltételeket, amelyek alapján a társadalmunk működik” – nyilatkozta a lapnak Ondřej Benešík, a cseh képviselőház európai ügyekkel foglalkozó bizottságának elnöke. Megjegyezte: ugyanakkor óvatosságra is szükség van, nehogy a túlzott szigorral olyan munkavállalókat is elutasítsanak, akikre az államnak nagy szüksége lenne.

A belügynek az is a szándékában áll, hogy a külföldiek integrálását elősegítő központokat átvegye az eddig azokat működtető civil szférától. A jövőben minden régióban működne egy ilyen központ. A kormány a módosítások alapján lehetőséget kapna arra, hogy

kvótákban határozza meg, hány szakemberre van szükség bizonyos szakmákban. 

A gazdasági bevándorlás szabályozására a cseh belügy szerint azért is szükség van, mert külföldön egyre nagyobb az érdeklődés a hosszú távú csehországi munka vagy vállalkozásalapítás iránt. Míg 2014-ben háromezer ilyen kérvényt kaptak a cseh hatóságok, 2016-ban már kilencezret.

A prágai kabinet szeptember végén vitatja meg a belügyminisztérium által már elkészített törvénymódosító javaslatot. Csehországban jelenleg több mint félmillió külföldi állampolgár él és dolgozik hosszú lejáratú engedéllyel.

A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018