eur:
393.67
usd:
364.6
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
A Sagrada Familia is a terroristák célpontja volt

A Sagrada Familia is a terroristák célpontja volt

A 12 tagú katalóniai terrorcsoport bíróság elé állított egyik tagja azt állította, hogy ismert célpontokat, köztük a Barcelona jelképének számító Szent Család templomot is meg akarták támadni. A négy túlélő gyanúsított közül egyet elengedtek.

A legendás Antonio Gaudí építész máig befejezetlen székesegyháza, a Sagrada Familia is célpontja volt annak a vélhetően dzsihadista csoportnak, amely a múlt héten vérengzést szervezett Barcelonában és egy kisvárosban.

Az eredetileg 12 tagú sejt hat tagját lelőtték a rendőrök, míg ketten a bombagyárukban bekövetkezett robbanásban vesztették életüket.

Az egyik túlélő, Mohamed Houli Chemlal kedden egy madridi bíróság előtt beismerte, hogy a barcelonai Ramblán elkövetett gázolásos tömeggyilkosság helyett még pusztítóbb támadásokra készültek.

Ezek közül az egyik az ikonikus barcelonai katedrális elleni akció lehetett volna. Houlit kórházi pizsamájában vitték a bíróság elé – ő volt az, aki a múlt héten túlélte a terroristák bombagyártó üzemében történt robbanást. 

A Barcelonát megcélzó terroristákat vezető imámot emberi jogait védve nem deportálták börtönbüntetése után.

A bíróság elé állított három másik gyanúsítottat Ripoll katalán városban fogták el. A 27 éves Mohamed Aallaa nem akarta elismerni, hogy az ő Audi A3-as kocsijával hajtott járókelők közé a csoport öt tagja Cambrils városban, ahol egy embert megöltek.

Bíróság elé állt még a 30-as éveiben járó volt internet-kávézó tulajdonos, Sahal el Karib és a 27 éves Driss Oukabir, akinek 17 éves testvérét, Moussát a cambrilsi támadás idején agyonlőtték a rendőrök.

Oukabir a múlt héten azt állította, hogy testvére ellopta a papírjait és bérelte ki a barcelonai merényletnél használt furgont. Most viszont bevallotta, hogy ő bérelte ki a járművet, de úgymond azért, hogy egy költözésnél segítsen.

A bíróság végül úgy döntött, hogy a korábban említett Mohamed Aallaát vádemelés nélkül szabadlábra helyezik. Houli a meghallgatáson elismerte, hogy a csoport tagjait a Ripollban dolgozó imám, Abdelbaki Esz Szatti bújtotta fel. Az imám egyike volt azoknak, akik a barcelonai gázoldás előtt meghaltak a terrorsejt bombagyárának tartott házban, Alcanar városban. Közben az is kiderült, hogy a korábban drogcsempész Esz Szatti börtönbüntetése után nem toloncolták ki az országból, mert sikeresen érvelt azzal, hogy ezzel megsértették volna emberi jogait.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Spanyol szupervonat-gyártót vennének magyarok - Miért izgalmas ennyire a Talgo?

Spanyol szupervonat-gyártót vennének magyarok - Miért izgalmas ennyire a Talgo?

Pár hónapja már voltak pletykák, március elején pedig hivatalossá vált, hogy spanyol vonatgyártót venne egy magyar befektetői csoport, több mint 200 milliárd forintért. A hírek szerint a spanyol kormány igyekszik keresztbe tenni a Talgo nevű cég felvásárlásának, és nemrégiben felbukkanhatott egy újabb potenciális vevő is, így korántsem biztos a siker. Összeszedtük, hogy hol tart most a sztori, hogy mit gyárt pontosan a Talgo, és hogy miért kell ennyire a spanyol cég a magyar befektetőknek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×