eur:
394.99
usd:
371.56
bux:
66428.44
2024. április 16. kedd Csongor
Közeledés helyett távolodik egymástól a Híd és az MKP

Közeledés helyett távolodik egymástól a Híd és az MKP

Békülés és együttműködés helyett ismét élesedik a vita a Híd és az MKP között. Bugár Béla, a Híd pártelnöke egy vasárnapi televíziós vitaműsorban azt állította, hogy az MKP azt szabta a két párt esetleges együttműködése feltételéül, hogy a Hídnak tisztán etnikai párttá kell válnia. Az MKP cáfol, Menyhárt József, a párt elnöke kettős beszéddel vádolja a Híd vezetőjét.

Az egyik szlovák kereskedelmi hírtelevízió hétvégi vitaműsorában Bugár Béla úgy nyilatkozott, a Magyar Közösség Pártja (MKP) elutasította a megyei, az önkormányzati és az európai parlamenti választásokon való együttműködést, illetve

olyan feltételt szabott, hogy a Híd váljon etnikai párttá.

Bugár úgy fogalmazott, azt az ellenszenvet, amely az MKP-nál tapasztalható, úgy lehet felszámolni, hogy elkezdik az együttműködést a megyei választásokon, majd a helyhatósági választásokon, esetleg az európai parlamenti választáson.

Az MKP azonban azt állítja, a két párt közti korábbi egyeztetések kizárólag a megyei választásokról szóltak, az azon túlmenő együttműködés nem képezte a tárgyalások témáját, és azt sem szabták az együttműködés feltételéül, hogy a Híd kizárólag a szlovákiai magyarok érdekképviseletét lássa el, mert – mint fogalmaztak – ez több szempontból is értelmetlen lenne.

Menyhárt József, az MKP elnöke úgy véli, a Híd politikusai, élükön Bugár Béla pártelnökkel,

kettős kommunikációt folytatnak

a szlovák és a magyar sajtóban. „Megszoktuk, de elfogadni nem tudjuk, hogy a szlovák nyelvű médiában a szlovák szavazótáboruknak, a magyarban a szlovákiai magyaroknak próbálnak kedvezni, ez viszont többször egymásnak részben vagy egészben ellentmondó állításokat eredményez. A kettős beszéd pedig nem lehet az együttműködés alapja” – fogalmazta meg bírálatát Menyhárt József.

A pártelnök kijelentette, az MKP nem kíván a Híd szelepe lenni, amelyen a kormánytagság okozta nyomást, és a sorozatos botrányok miatti feszültséget próbálják felszabadítani. Egyben megjegyezte: „az eredményes tárgyalások alapfeltétele a higgadtság, a felfokozott érzelmek csak újabb ellentéteket eredményezhetnek.”

Menyhárt szerint, mivel a következő parlamenti választásokat 2020-ban tartják Szlovákiában, ezért ennyi idővel a választások előtt kizárni az együttműködést nemcsak furcsa, de a szlovákiai magyar nemzeti közösség szempontjából egyenesen végzetes lehet.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×