eur:
392.69
usd:
361.97
bux:
72745.29
2024. július 25. csütörtök Jakab, Kristóf
Különös csúcstalálkozó készül Pekingben

Különös csúcstalálkozó készül Pekingben

Teljes készültségben várják a pekingi hatóságok az úgynevezett Selyemút Csúcstalálkozót, amelyre négy kontinens 29 országának vezetői és további 80 ország képviselői hivatalosak. A fő téma a kereskedelmi útvonalak kérdése. Ez az eddigi legnagyobb nemzetközi találkozó, amelynek Hszi elnök otthont ad.

Vasárnap indul Pekingben a kétnapos Selyemút csúcstalálkozó

– hivatalos nevén Egy övezet, egy út fórum – amelyen a kínai vezetés igyekszik meggyőzni a világot arról, hogy a közös gazdasági fejlődés, és nem a kínai geopolitikai befolyásának növelése a cél.

A hatóságok szigorú biztonsági intézkedésekkel készülnek: csütörtökön váratlanul egy időre lezárták a pekingi védelmi minisztérium közelében lévő metrómegállókat, több nagy úton is korlátozták a forgalmat, ami közlekedési káoszhoz vezethet. A Pekinghez közeli Tiencsin kikötővárosban pedig megtiltották a hagyományos sárkányeregetést és a kevésbé hagyományos drón-reptetést is.

Különös csúcstalálkozó készül Pekingben

A VIP-meghívottak között ott van Vlagyimir Putyin orosz, és Recep Tayyip Erdogan török elnök.

A G7-es csoportból és az OECD országokból azonban nem sikerült sok magasrangú vezetőt Pekingbe csalogatni.

Csak hét EU állam- vagy kormányfő képviselteti magát, a Financial Times megfogalmazása szerint „a kisebb kelet-európai országokból” - köztük Orbán Viktor.

Afrikából pedig egyedül Uhuru Kenyatta kenyai elnök az egyedüli országvezető, aki Kínába utazik.

Az „Új Selyemút” Hszi-csin Ping kínai elnök 2013-as ötletére épül. Többmilliárd dolláros infrastrukturális beruházásokkal építenének ki kereskedelmi – és nemcsak szárazföldi útvonalakat – a kontinensek között.

Sok ország gyanakodva figyeli Kína terveit – a Reuters idézett egy diplomatát, aki szerint

a „fórum Hszi-csin Ping istenítéséről szól”.

Peking azzal vág vissza, hogy a beruházásokkal mindenki jól járna.

Ennek ellenére azonban már voltak tiltakozások a terv ellen, például Sri Lankán. Indiát pedig feldühítette, hogy az új Selyemút kínai-pakisztáni szakasza a vitatott hovatartozású Kasmíron áthalad.

Szakértők ugyanakkor arra figyelmeztetnek, hogy a Selyemút még inkább csak elképzelés és hosszú idő telik majd el, amíg valamiféle konkrét, működő eredményt is fel tudnak majd mutatni.

A kínai média ennek ellenére optimista üzeneteket sugároz a csúcsról,

amelyen 50 különböző szándéknyilatkozatot, szállítási, közlekedési, telekommunikációs és energiaügyi egyezményt terveznek aláírni.

Érdekes módon az eseményre meghívót kapott a szíriai kormány és Észak-Korea is, sőt, az utolsó pillanatban az új dél-koreai elnököt is Pekingbe invitálták.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.26. péntek, 18:00
Sós Csaba
a magyar úszóválogatott szövetségi kapitánya
Hiába az erős amerikai GDP-adat, oda a lendület Amerikában

Hiába az erős amerikai GDP-adat, oda a lendület Amerikában

Az elmúlt időszakban alaposan elromlott a hangulat a tőzsdéken, a befektetők még inkább elkezdték adni az amúgy is gyengélkedő technológiai részvényeket a Tesla és a Google anyacégének legfrissebb negyedéves jelentése után, ez pedig a vezető részvényindexek teljesítményében is jelentősen meglátszott. Az USA-ban kisebb fellélegzést láthattunk a kereskedés első szakaszában, a meglepően erős GDP-adat után. A csütörtöki záráshoz közeledve viszont elfogyott a lendület, a Dow Jones és az S&P 500 értéke csupán szerény erősödést mutat, míg a Nasdaq értéke csökkent.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×