eur:
389.78
usd:
363.67
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Mit érhetnek el a közvetlen szíriai béketárgyalásokon Asztanában?

A szíriai megbékélésről tárgyalnak ma két napon át a kormány és a lázadók bevonásával a kazahsztáni Asztanában. A közvetítők Oroszország, Törökország és Irán, miközben az Egyesült Államok, az Európai Unió és az ENSZ nincs a résztevők között.

A szíriai fegyveres ellenzék csak az orosz-török közvetítéssel létrejött, törékeny tűzszünet fenntartásáról tárgyal Asztanában. Erről beszélt a legújabb szíriai békeközvetítési kísérlet előtt a lázadók küldöttségének egyik vezetője.

A tűzszünet megsértésével főként a Kelet-Aleppo visszafoglalásában jelentős szerepet játszó iráni milíciákat vádolják.

A szíriai kormány közben továbbra is „terroristáknak” nevezi a lázadókat, de közölte: hajlandó velük tárgyalásokat folytatni, ha leteszik a fegyvert és megbeszéléseket indítanak a megbékélésről. A felkelők számára azonban mindez elfogadhatatlan.

„Nem kezdünk tárgyalunk politikai kérdésekről, csak a tűzszünetről, humanitárius kérdésekről és arról, hogyan mérsékelhetjük a lakosság szenvedését.... a szíriai rezsim szeretnék elterelni a figyelmet ezekről a kérdésekről. Ha azt hiszik, hogy jelenlétünk Asztanában a megadás jele, akkor el vannak tévedve” – közölte Jahija al Aridi, az ellenzéki küldöttség képviselője.

A kazah fővárosban rendezett találkozó mégis mérföldkő: egyrészt most találkoznak szemtől szembe az Aszad-rezsim és a nyugati államok által támogatott lázadók, másrészt a megbeszéléseket nem a nemzetközi szervezetek vagy az Egyesült Államok, hanem Oroszország, Törökország és Irán hozták tető alá.

Törökország különösen nagy nyomást gyakorolt az ellenzékiekre, hogy vegyenek részt, miközben más lázadók árulással vádolták meg azokat a kormányellenes erőket, akik képviseltetik magukat Asztanában.

A törökök által támogatott Ahrar al-Sam nevű szervezet végül heves belső vita után végül a távolmaradás mellett döntött. A török együttműködésért cserébe az oroszok nem hívták meg a tárgyalásokra a Szíria kurdok, az YPG nevű szervezet képviselőit.

Azt, hogy a szíriai fellépése miatt sokat bírált Oroszország pozícióba került a szíriai közvetítésben, jól jelzi, hogy az egyik ellenzéki főtárgyaló azt mondta: Moszkvától várják, hogy megfékezze az iráni milíciákat és a libanoni sííta Hezbollah harcosait. „Ha ez nem történik meg, akkor összeomlik a tűzszünet” – mondta Oszama Abu Zaid.

Oroszország közben azt reméli, hogy a kétnapos asztanai tanácskozás eredményesebb lehet, mint az eddig az ENSZ égisze alatt folyt genfi tárgyalások, ahol az Egyesült Államok is képviseltette magát. Moszkva szerint Donald Trump új amerikai elnök inkább érdekelt az Iszlám Állam legyőzésében, mint a szíriai rezsim leváltásában, ami így nagyobb befolyáshoz juttatja Oroszországot a térségben.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×