eur:
387.79
usd:
358.22
bux:
66185.37
2024. február 23. péntek Alfréd

Pénzért kölcsönzik ki a minisztereket

Berlinben vita robbant ki alkotmányjogászok körében, hogy nem ütközik-e törvénybe a kormánykoalícióban résztvevő Szociáldemokrata Párt gyakorlata, amelynek értelmében cégek vagy lobbicsoportok bizonyos összeg ellenében megbeszélésekre találkozhatnak a párt vezetőivel. A feleket pártnak a médiakapcsolatok ápolására alakult ügynöksége hozza össze.

Október közepén Heiko Maas szociáldemokrata igazságügyminiszter Berlinben részt vett azon a vitán, amelyet az adatvédelem alakulásáról folytattak a digitális világban. A vita megtartásával kapcsolatos minden kiadást a holland ING-DiBa bank fedezte. A miniszter utóbb csak annyit közölt, hogy nem tartozik rá, kik és miként rendezték meg a vitát. A holland bank szóvivője szerint a miniszterrel való személyes megismerkedés volt a célja a találkozónak, és a költségek ellenében a bank semmit sem vár el az igazságügyminisztertől.

Miután az ügyet az állami tévécsatorna Frontal című riportja megszellőztette, a Szociáldemokrata Pártnak a médiakapcsolatok ápolására alakult ügynöksége megerősítette, hogy háromtól hétezer euróig terjedő összegért már jó ideje közvetít vállalatok vagy lobbicsoportok számára szociáldemokrata minisztereket, államtitkárokat vagy más magas beosztású tisztségviselőket előadásokra vagy pódiumbeszélgetésekre. Így történt ezt Heiko Maas esetében is. A párt elnöke, Sigmar Gabriel gazdasági miniszter azonban kijelentette, hogy eddig nem is hallott erről a gyakorlatról.

Az ügynek némi pikantériát kölcsönöz, hogy éppen Sigmar Gabriel volt az, aki 2010-ben a legélesebben bírálta a kereszténypárti Jürgen Rüttgen akkori észak-rajna-vesztfáliai miniszterelnököt, amiért komoly honorárium ellenében pódiumbeszélgetéseket folytatott helyi cégek vezetőivel. Mint annak idején Sigmar Gabriel fogalmazott, a Szociáldemokrata Párt semmilyen tisztségviselőjét nem adja el olyanoknak, akik tömött pénztárcával rendelkeznek.

A pártelnöknek azonban most némileg ellentmondott a párt médiakapcsolatok ápolására létesített ügynöksége, amely közölte, hogy 2011 óta évente átlagosan közel tíz ilyen szponzorált találkozót tartottak.

Utalt arra is, hogy úgynevezett parlamenti esték megtartását is vállalta, amelyek keretében képviselők, valamint szakterületek országgyűlési felelősei találkoztak anyagi ellenszolgáltatás ellenében vállalatok vagy lobbicsoportok megbízottaival.

Alkotmányjogászok és a pártok működésére szakosodott ügyvédek igencsak kétesnek tartják ezt a szponzorálási gyakorlatot. A müncheni egyetem jogi fakultásának dékánja vizsgálat megindítását sürgette.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Milyen köztársasági elnök lesz Sulyok Tamás? – Schiffer András Aréna-interjúja

Milyen köztársasági elnök lesz Sulyok Tamás? – Schiffer András Aréna-interjúja

A kormánypártok Sulyok Tamást, az Alkotmánybíróság elnökét jelölik köztársasági elnöknek. Schiffer András ügyvéd, volt országgyűlési képviselő, az LMP korábbi frakcióvezetője az államfőjelölt kiválasztásának a szempontjairól, a leendő elnök erényeiről és hiányosságairól, valamint a nemzet egységének a kifejezéséről is beszélt az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.02.23. péntek, 18:00
Resperger István
ezredes, a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×