eur:
392.8
usd:
365.94
bux:
66845.64
2024. április 26. péntek Ervin

Több magyar nyelvű műsoridőt követel az MKP

Több magyar nyelvű műsoridőt követel a Magyar Közösség Pártja Szlovákiában. A Szlovák Televízió magyar nemzetiségi adásának terjedelme nem felel meg a magyarok százalékarányának, ezért törvénymódosításra van szükség - állítja az MKP.

A párt arra hívja fel a figyelmet, hogy a hatályos törvények értelmében a jelenlegi átlagos heti 56 perc helyett a magyarok szlovákiai számarányának figyelembe vételével heti 28 óra magyar nyelvű műsort kellene közvetítenie a Szlovák Televíziónak. „A műsorszórási és műsorsugárzási törvény módosítását kezdeményezzük” – tájékoztatott Öry Péter, az MKP alelnöke.

Egész pontosan azt kérik Marek Maďarič szlovák kulturális minisztertől, hozza összhangba a műsorszórásról és műsorsugárzásról, illetve Szlovákia rádiójáról és televíziójáról szóló törvényeket, és tartassa be a 2010 óta hatályos jogszabályt.

„A közmédiáról pillanatnyilag hatályban lévő törvény egyik passzusa egyébként tartalmaz egy paragrafust, amely elmondja, hogy a kisebbségek arányában biztosítani kell a közszolgálati médiában a lakosság arányosságának az elvét. Csak ez nincs betartva” – tette hozzá Őry.

Szlovákiában a kormány a jövő év elejétől a jelenlegi 4,64-ről 7 euróra növelné a közszolgálati média ún. koncessziós, azaz üzemben tartási díját. Az MKP arra hívja fel a figyelmet, hogy ezt az összeget a szlovákiai magyarok és egyéb más itt élő kisebbségiek ugyanúgy kötelesek befizetni, mint a szlovák állampolgárok, ezért joguk van televíziós programokhoz anyanyelvükön is. „Ha az itteni kisebbségekhez tartozó emberek fizetnek egy szolgáltatásért havi hét eurót, akkor azt tartjuk helyesnek, ha a szolgáltatásból részesülnek is megfelelő arányban” – fogalmazott az MKP alelnöke.

A javaslatot a kulturális tárcán túl az MKP tudomásulvételre elküldte a kisebbségi kormánybiztosnak is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×