eur:
394.25
usd:
369.7
bux:
65209.95
2024. április 19. péntek Emma

A riói polgármester bizalma töretlen

Ha van valaki, aki töretlenül bízik a riói olimpia sikerében, akkor az a város szókimondó polgármestere, Eduardo Paes. Napokkal a játékok kezdete előtt a bírálók arról beszélnek, hogy még nem minden áll készen az olimpikonok fogadására.

Eldugult vécék, kilógó drótok, doppingbotrány – az utóbbi 20 évben valószínűleg nem volt egyetlen olimpia, amelyet nem előzött meg a bírálatok özöne a házigazda ország felkészültségéről.

Ez a helyzet Brazíliával is, ahol az egyéb gondok mellett még a Zika-vírus megjelenése is aggodalmakat okozott az ötkarikás játékok előtt.

A Riót érő kritikák ellenére egyvalaki biztosan nem aggódik és ez a város polgármestere, Eduardo Paes. „Nyilvánvalóan megéri” – mondta a városvezető a Financial Times-nak arra a kérdésre, hogy jó ötlet volt-e egy olyan hatalmas vagyoni különbségekkel rendelkező és gondok által sújtott helyen, mint Rio de Janeiro olimpiát rendezni.

„A külföldi újságírók a végén ódákat zengenek majd rólunk” – jósolta az interjúra farmerban és feltűrt ujjú ingben érkező Paes.

A Financial Times megjegyzi, hogy kevés olimpiai szervező volt annyira nevetség tárgya, mint a brazilok. A vitorlásversenyek színhelyén hulladékot sodor a habzó szennyezett víz. Rio hírhedt a bűnözésről is: az egyik helyszín közelében emberi maradványokat sodortak partra a hullámok.

Emberi jogi aktivisták pedig nem felejtenek el emlékeztetni rá, hogy a brazil rendőrség erőszakkal számolt fel egyes favelákat – nyomornegyedeket – az olimpiai építkezések miatt. A tömegesen kilakoltatott helyi lakosokat fegyveres rohamrendőrök ütötték botokkal.

Az FT megjegyzi, hogy júniusban Rio kormányzója „katasztrófaállapotot” hirdetett ki, hogy felszabadíthasson egy 800 millió dolláros szövetségi pénzalapot az olimpiai munkálatok befejezésére valamint a közalkalmazottak – köztük a reptéren az „Isten hozott a pokolban” felirattal tüntető rendőrök kifizetésére.

A polgármester, Eduardo Paes – becenevén Nervosinho, azaz Idegeske - viszont azt állítja szembe ezzel, hogy a város igenis profitál az olimpiából. Fontosnak tartja kiemelni, hogy gyorsforgalmi buszsávokat hozott létre és új vasútvonalakat is épített. A városban duplájára ugrott a szállodai szobák száma és 60 ezer új állás jött létre.

„Többet tettem, mint a 10 legutóbbi riói polgármester. Nem azért, mert azért, mert szép a szemem, mindez az olimpia miatt történt” – mondta.

Paes tagadta, hogy a beruházásoknak csak a gazdagabb rióiak lennének a jövőben a haszonélvezői és azt állította: a jobb közlekedésből az egyszerű dolgozók profitálnak.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Kórházi razziákba kezd a Belügyminisztérium

Kórházi razziákba kezd a Belügyminisztérium

A magyar kórházakban a következő napoktól mobil ellenőri csoportok jelenhetnek meg, hogy ellenőrizzék, az orvosok és a szakdolgozók munkaidőben valóban jelen vannak-e az egészségügyi intézményekben. A revízió a betegekre is kiterjed, és azt vizsgálják, valóban „az állami finanszírozásnak megfelelően vannak-e az intézményekben elhelyezve”. Az ellenőrzés célja, hogy kiszűrjék azt, hogy az állami egészségügyi dolgozók munkaidőben a magánszektorban maszekolnak – számolt be a Válasz Online saját értesülései alapján.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×