eur:
392.79
usd:
366.18
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Trump és az orosz hack

A Demokrata Párt postájának feltörésével bizarr fordulatot vett az amerikai elnökválasztási kampány. Donald Trump republikánus jelölt arra hívta fel az orosz hackereket, hogy újabb emaileket publikáljanak, míg szakértők azt állítják: szerintük szándékosan hagytak nyomot az internetes betörők.

Cozy Bear és Fancy Bear – avagy Odabújós Maci és Cuki Maci – amerikai számítógépes szakértők szerint ezeket a fedőneveket használó, orosz hackerek nyitották fel az amerikai Demokrata Párt email-fiókját és adták át a tartalmat az „átláthatóságért” kampányoló WikiLeaks oldalnak.

Az incidensből kiderült, hogy a Demokrata Párt vezetése azon ügyködött, hogy elkaszálja a baloldali radikális Bernie Sanders szenátor előválasztási kampányát, aki a mostani pártkonvención - vereségét elismerve – Hillary Clinton támogatására szólított fel.

Az oroszok vélt vagy valós beavatkozása az amerikai kampányba hirtelen fontos témává nőtte ki magát: Barack Obama elnök azt mondta, hogy el tud ilyet képzelni.

Donald Trump, a republikánusok ellentmondásos populista jelöltje pedig egyenesen arra sürgette Oroszországot, hogy „találja meg” azt a 30 ezer emailt, amely Hillary Clinton demokrata jelölt privát email szerverén volt, amikor még külügyminszterként a hivatalos állami szervert kellett volna használnia.

A hónapokkal ezelőtti vita után a demokrata jelölt ugyan többszázezer üzenetet átadott a nyomozóknak a magánpostafiókon keresztül folytatott hivatalos levelezésből, de 30 ezer üzenetet nem kapott meg az FBI.

Trump máris ellentmondásba került alelnökjelöltjével, Mike Pence-szel, aki azt mondta: súlyos következményei lesznek, hogyha az FBI kideríti, hogy Oroszország megpróbált beavatkozni az amerikai választási kampányba.

Ugyanakkor Trump közölte: neki nincs köze az oroszokhoz, Szergej Lavrov orosz külügyminiszter azt mondta: csak nyomdafestéket nem tűrő szavakkal tudná kommentálni a vádat, Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő pedig úgy fogalmazott: „Putyin elnök többször is mondta, hogy Oroszország nem avatkozik be más országok belügyeibe, különösen nem a választási folyamatba”.

Az amerikai kormány név nélkül nyilatkozó hírszerzési illetékesei viszont azt mondták: „erős” az orosz szál és úgy vélték: a hackerek szándékosan hagyták ott névjegykártyájukat, hogy „ezzel bizonyítsák, hogy Oroszország online-nagyhatalom”.

Erre utal, hogy a „digitális nyomban” cirill betűket fedeztek fel, hogy a támadók az orosz kormányilletékesek hivatali idejében dolgoztak, de állami és vallási ünnepeken pihentek” – szól az elmélet.

Maga a hack nem volt olyan „elegáns” mint más támadások, így ezek a támadók vagy különösen hanyagok voltak, vagy azt akarták, hogy tudjuk, hogy oroszok voltak – mondta egy illetékes.

Magán cégek hálózati szakemberei egyetértenek azzal, hogy a nyomok Oroszországba vezetnek, de elvetik azt az elméletet, hogy a hackerek szándékosan hagytak nyomot. A cirill betűket az úgynevezett meta-adatokban és egy hibaüzenetben fedezték fel. Más nyomokat, például egy árulkodó IP-címet pedig nehéz volt felfedezni – mondják.

A Reuters megjegyzi: az amerikai hírszerzés illetékesei elismerték, hogy „deduktív” érvelés alapján jutottak arra, hogy Moszkva áll a hack mögött, mert ez „illeszkedik Putyin magatartásához, aki vissza akarja szorítani a szerinte hazája meggyengítésére törő Amerikát és Európát”.

Annyi bizonyos, hogy az orosz fenyegetés kártya lehet a Clinton kampány számára, mivel a jelenleg vezető Donald Trump elnézőbben nyilatkozik Putyinról, mint ellenfelei.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×