eur:
393.29
usd:
366.25
bux:
66861.73
2024. április 26. péntek Ervin

Szlovákia az unió bővítését szorgalmazza

Pozsonyban már második napja tart az Európai Unió tagállamai európai ügyekért felelős minisztereinek és államtitkárainak nem formális találkozója. A tanácskozáson mindenekelőtt az unió bővítésének lehetőségeiről esett szó.

Ivan Korčok, Szlovákia soros uniós elnökségéért felelős kormánybiztosa elmondta, Szlovákiának, mint elnöklő országnak prioritása az uniós politika bővítési folyamatának hitelessége.

 „Azt szeretnénk, ha a bővítési folyamat világos lenne, hogy a tagországok tudják, mit kell tenniük, valamint szeretnénk nekik elmondani, hogy ha a jelöltek konkrét lépéseket tesznek, akkor az elnökségünk végére ez az előrelépés az unióval szemben nagyon világos kell, hogy legyen” – fogalmazott Korčok, hozzátéve, hogy az unió bővítési politikája az egyik legfontosabb feladat Szlovákia elnöksége alatt. „Ezért is szeretnénk olyan párbeszédet kezdeményezni, amelyből tudni fogjuk, hogy a tagjelölt országok hogyan látják az elkövetkező időszakot” – fejtette ki a Szerbia, Albánia, Macedónia, Montenegró és Törökország képviselőivel folytatott ülése után a soros uniós elnökségért felelős kormánybiztos.

 Csatlakozási tárgyalásokat Brüsszel Törökországgal is folytat, ám ezek most bonyolulttá váltak amiatt, hogy a kiterjedt tisztogatások és a rendkívüli állapot kihirdetése mellett Ankara a halálbüntetés bevezetését is fontolgatja. Johannes Hahn, az unió bővítéséért felelős biztos szintén Pozsonyban jelentette ki, hogy egy ilyen lépés véglegesen bezárná az unió kapuit a felvételre váró Törökország előtt. Hahn ugyanakkor hozzáfűzte, hogy különbséget kell tenni a konkrét lépések és a politikai szólamok közt.

 Ivan Korčok Törökország címére kijelentette, hogy a jelenlegi politikai helyzet ellenére Ankara továbbra is az Európai Unió fontos partnere marad. „Törökországgal van egy cselekvési tervünk, támogatjuk az ország legitim intézményeit, és figyelünk minden Ankara által elfogadott további lépésre” – emelte ki Korčok, aki szerint minden ilyen lépésnek összhangban kell lennie a demokratikus elvekkel és az unióba való belépéssel összefüggő feltételekkel. A kormánybiztos megjegyezte, a tagjelölt országok érdeklődnek az iránt, milyen hatása lesz a Brexitnek az Európai Unióra, valamint annak további bővítésére. Korčok azt is hangsúlyozta, a belépésre váró országoknak tudomásul kell venniük, hogy az unióhoz való csatlakozásukhoz a közvélemény támogatását is meg kell szerezniük.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×