eur:
394.26
usd:
370.42
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Tízezreken segít a kormány

Élelmiszercsomagot osztogat az állam az anyagi szükséghelyzetben élőknek Szlovákiában. Az alapvető élelmiszereket tartalmazó csomagokat augusztus végéig kapják meg a rászorulók. A csomagok szétosztásában jótékonysági szervezetek segédkeznek.

A Munka- Szociális- és Családügyi Központ megkezdte az élelmiszercsomagok szétosztását, melyeket közel 50 ezer szükséghelyzetben élő emberhez juttatnak el. A csomagok többek közt lisztet, tésztát, cukrot és húskonzerveket tartalmaznak. A program – melynek célja a legszegényebb rétegek támogatása – öt hétig tart, és a tervek szerint ősszel újabb csomagokat osztanak majd szét.

Marián Valentovič a Szociális Központ vezérigazgatója elmondta, a 2013-as statisztikai adatok alapján Szlovákia lakosságának közel 20 százalékát veszélyeztette a szegénység, ami több mint 1 millió embert jelent.

Jana Lukáčová a központ munkatársa irodavezetője arról tájékoztatott, hogy közel 103 ezer csomagról van szó, melyet több mint 49 ezer egyedülálló személy és család kap meg. Az egyedülállók egy csomagot, míg a gyermekes családok kettő, de akár öt csomagot is kaphatnak attól függően, hány gyermeket nevelnek.

A csomag, melynek értéke 34 euró, gyorsfogyasztásra és főzésre alkalmas ételeket is tartalmaz. A legtöbb csomagot a Rimaszombati, a Tőketerebesi, a Kassai és a Rozsnyói járásban osztják szét. Októberben és novemberben várhatóan újabb csomagokat osztanak majd szét a Szlovák Vöröskereszt és a Szent Erzsébet Karitatív Szervezet, valamint a Szlovák Katolikus Karitász segítségével. Ekkor viszont már nemcsak élelmiszert, hanem higiéniai eszközöket is raknak a csomagba.

Nem ez az első eset, hogy Szlovákia bekapcsolódott az élelmiszersegély programba, ám az első, 2012-ben tett próbálkozás Iveta Radičová kormánya alatt botrányba fulladt. Akkor a mintegy 88 ezer ember hiába várta a megígért támogatást, több ezer tonna liszt tűnt el, a felelősöket pedig azóta sem találják.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×