eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Folytatódik a politikai Brexit-hisztéria Franciaországban

Tovább tart a politikai hisztéria Franciaországban a Brexit-népszavazás eredménye miatt. A vezető politikusok kizártnak tartják, hogy Franciaországban a brithez hasonló népszavazást írjanak ki, a szuverenitás pártiak pedig arra hívják fel a figyelmet: a globalizált elit akár el is „lophatja” a voksolás eredményét.

Ami a hisztériát illeti, több francia újságíró távolról sem demokratikus kijelentéseket tett az elmúlt napokban a Brexit kapcsán. Hogy csak egyet említsünk: a befolyásos balliberális Le Monde című napilap munkatársa, Helene Bekmezin az idősebb korosztályt büntetné, amiért az masszívan a kilépés mellett foglalt állást. Egy tweet üzenetben azt írta: a szavazati jogot a vezetői jogosítványhoz hasonlóan egy bizonyos kor után vissza kellene vonni.

Mások egyenesen amiatt dühöngtek, hogy egyáltalán hagyták a népet szavazni. Ezzel kapcsolatban több elemző ironikusan meg is jegyezte: a mai háborgók biztosan más hozzáállást mutattak volna, ha a maradás pártiak nyernek, hozzátéve, hogy az ilyen fajta demokraták számára egy népszavazás azonnal problémává válik, mihelyt nem az általuk elvárt eredmény születik.

A hisztérikus hangulatot az is fokozza, hogy a vezető politikusok és a mértékadó média úgy állítják be a Brexitet, mintha a britek Európából és nem az Európai Unióból lépnének ki. A katasztrofális forgatókönyveket vizionáló elemzések pedig burkoltan vagy nyíltan azt az üzenetet hordozzák, hogy az Unión kívül nincs élet.

A józanabb elemzők figyelmét nem kerülte el, hogy Francois Hollande államfő és több szocialista politikus a britek minél gyorsabb távozását sürgetik, holott a Lisszaboni szerződés 50. paragrafusa szerint az Unióból kilépni kívánó tagállamnak két év áll rendelkezésére, hogy azt megszervezze és lebonyolítsa. Ennek kapcsán többen úgy vélik, a sürgetéssel Hollande-ék valójában meg akarják félemlíteni azokat a tagországokat, amelyek hasonló népszavazás kiírásában törnék a fejüket.

Ami az Európai Unió jövőjét illeti, abban csaknem minden francia politikus egyetért, hogy változásokra van szükség a közös ügyek intézésében, ugyanakkor a szélsőjobboldali Marine Le Pen kivételével mindenki kizártnak nevezte, hogy népszavazást írjanak ki az ország uniós tagságáról. A kérdés kapcsán Alain Juppé volt külügyminiszter és potenciális jobboldali elnökjelölt úgy vélte: egy ilyen lépéssel tálcán kínálnák fel az országot a már említett Marine Le Penéknek, ami azt jelenti: a vezető politikusok tisztában vannak azzal, hogy ha népszavazásra kerülne sor, úgy a franciák többsége a kilépés mellett voksolna.

Baloldali kötődésű szuverenitás pártiak mindeközben azt kifogásolják, hogy a francia politikai elit nem hajlandók szembenézni a Brexit valódi okaival, nem látják, hogy Nagy-Britanniában a kisemberek, általában a szegényebb rétegek lázadtak fel a globalizált elit ellen. Szerintük ugyanez az életérzés Franciaországban is jelen van, és e csalódott társadalmi rétegek számára megnyugtató politikai válaszokat kellene adni.

Mások a brit népszavazást a berlini fal leomlásához hasonlítják, és arra figyelmeztetnek: a globalizált elit különböző manőverekkel esetleg „ellophatja” azt, vagyis előfordulhat, hogy a népakaratot mégsem fogják tiszteletben tartani. Az alternatív hírekre szakosodott Agence Info Libre internetes hírügynökség ezzel kapcsolatban a Goldman Sachs bank elnökének tweet-üzenetére hívta fel a figyelmet, melyben Peter Sutherland úgy fogalmaz: mellőzni kell a népszavazás eredményét.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Már most nagyon oda kell figyelnie minden túrázónak és kertészkedőnek, mert az enyhe tél miatt a korábbiakhoz képest sokkal több kullanccsal lehet találkozni a kirándulóhelyeken, valamint a kertes házak udvarain is. A Magyar Kullancsszövetség elnöke azt mondta az InfoRádióban, hogy az aranysakálok két, Hyalomma nemzetségbe tartozó kullancsfajt hurcoltak be Európába, amelyek nagyon veszélyesek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
A nyelvünkbe van kódolva a siker: előbb leszel gazdag, ha ilyen nyelvet beszélsz?

A nyelvünkbe van kódolva a siker: előbb leszel gazdag, ha ilyen nyelvet beszélsz?

Az utóbbi évtized egyik érdekes eredménye az volt, hogy azon országokban, ahol olyan nyelvet beszélnek, amelyben a jelen idő használatával lehet a jövőre hivatkozni, magasabb a megtakarítási ráta, még akkor is, ha egyéb tényezőket, mint például a gazdasági fejlettség, az intézményi rendszer, és a kultúra, figyelembe vesznek. A nyelvi-megtakarítás hipotézise szerint ez azért van, mert azok, akik a jelen időt használják a jövőről szólva, közelebbinek érzik a jövőt és így inkább hajlandóak megtakarítani. Mi azt teszteltük, hogy ha valaki természetes módon a jelen időt használja a jövő idő helyett, amikor a jövőről beszél, akkor fontosabb-e számára a jövő (és emiatt akár többet is takarít meg). A várakozásainkkal ellentétben nem találtunk ilyen összefüggést.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×