eur:
393.82
usd:
365.64
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Migránsvadászokra vadászik Bulgária

Migránsok ellen fellépő önbíráskodókra vadásznak a bolgár hatóságok. Jogvédők szerint eddig szemet húnytak a határátlépőket ért erőszak felett – egy napvilágra került videón például azt látni, hogy civilek migránsokat kötöztek meg a határ közelében.

A bolgár kormány azonnali vizsgálatot indított azt követően, hogy vádak szerint szemet huny a migránsok elleni önbíráskodás felett.

A hatóságok szerint több „migránsvadász” ügyében folytatnak vizsgálatot. Kedden vallomástételre beidézték Dinko Valev fél-profi birkózót, aki korábban azzal büszkélkedett, hogy több migránst is elfogott a török határ mentén.

Közben megrökönyödést váltott ki az a videó, amelyen azt látni, hogy bozótvágó késekkel felszerelkezett, terepruhás civilek műanyag szalagokkal kötöznek meg három földre kényszerített, vélhetően afgán migránst.

„Menjetek vissza azonnal Törökországba! Nincs keresnivalótok Bulgáriában” – hangzik el angolul a felvételen.

A bolgár belügyminisztérium kedden az mondta, hogy letartóztatták azt az önbíráskodót, aki nyilvánosságra hozta a videót.

A rendőrök további önjelölt határőrök után is nyomoznak.

A videó megjelenése után jogvédők azzal vádolták meg a bolgár kormányt, hogy nem tesz eleget az önkényesen fellépőkkel szemben.

„Valakit letartóztatni csak az állami biztonsági szerveknek van joga. Ha magánszemélyek fognak el más polgárokat, akkor az törvénysértő eljárás” – mondta a Guardian című lapnak Filip Gunev belügyminiszter-helyettes.

A birkózó Dinko Valevet közben van, aki hősként ünnepli – így utalt rá az állami tévé is. Az aktivista azt mondta a BBC-nek, hogy a migránsok „undorító és rossz emberek és ott kellett volna maradniuk, ahonnan jöttek”.

Korábban az önbíráskodók burkolt támogatásával vádolták meg Bojko Boriszov bolgár kormányfőt, mivel azt mondta: „megköszönünk minden segítséget, amit a rendőrségnek, a határőrségnek vagy az államnak nyújtanak”.

Antonio Angelov, a határőrség parancsnoka pedig arról beszélt: bátorítani kell a migránsokat feljelentő polgárokat, „mert ők nagyon is helyesen cselekedtek”.

A bolgár Helsinki Bizottság képviselője, Margarita Ilieva szerint viszont a miniszterelnököt kellene letartóztatni, „mert nyíltan bűncselekmények elkövetésére bátorított, erőszakot szított és etnikai és faji indítékú diszkriminációt szorgalmazott”.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×