eur:
393.1
usd:
367.2
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György

Szlovákiát és Csehországot sem kerüli el az offshore-botrány

A világméretű adócsalásokat leleplező Panama-iratok nyomai Szlovákiába és Csehországba is elvezetnek. A Tényfeltáró Újságírók Csehországi Központja jelezte, hogy Szlovákiával egyelőre 115 bejegyzés hozható kapcsolatba, Csehországban pedig 283 olyan személyt azonosítottak, akiknek tevékenysége oda köthető.

A Mossack Fonseca panamai offshore-szolgáltató Szlovákiához köthető ügyfelei közül 95 a Green Carbon társasággal hozható összefüggésbe. Közülük a kanadai John Novák tűnik ki, aki 2004 és 2006 között a Kanadai–szlovák Kereskedelmi Kamara elnökeként vált ismertté. A Green Carbon részvényeinek többsége egyébként holland tulajdonban van. Az egyedüli olyan szlovák állampolgár, akinek a botránnyal kapcsolatban a nevét is közzétették, Milan Hošek befektetési tanácsadó, aki értékpapírokkal is kereskedik. A kilencvenes években Hošek több botrányosan privatizált cégben is tulajdonrészt szerzett.

Ismert szlovák politikus vagy más közéleti személyiség neve nem szerepel a panamázók listáján. Egyelőre. Dudás Tamás, a Pozsonyi Közgazdasági Egyetem docense szerint a szlovákiai gazdagok túl kis halak ahhoz, hogy offshore-birodalmakat építgessenek. „Nem cifrázzák túl, ha megnézzük az elmúlt évek botrányait, akkor láthatjuk, hogy általában Cipruson bejegyzett cégek kerülnek a látótérbe” – mondta a közgazdász.

Szlovákiában a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség már megkezdte a dokumentumok ellenőrzését, de az adóhatóság is foglalkozik az üggyel. Patrícia Macíková, a Pénzügyi Hatóság szóvivője, elmondta, megkezdték az átvilágításokat az ügyben. Első lépésként kikérik a hivatalos dokumentumokat a nemzetközi partnerektől.

Csehország esetében hosszabbnak tűnik az érintettek listája, a cseheknél eddig 283 névre derítettek fényt. Közöttük van például a leggazdagabb cseh, Petr Kellner vagy az energetikai iparban vállalkozó Daniel Křetinský, de szerepel az iratokban Tomáš Berdych világhírű cseh teniszező neve is.

Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök szintén szorgalmazta, hogy azonnal induljon nyomozás az ügyben. Úgy fogalmazott, „a botrány újból rámutatott arra, hogy az offshore-cégek és az adóparadicsomok körüli körforgás kigúnyolása minden tisztességes embernek, aki becsületesen dolgozik és adót fizet”.

Sobotka szerint Csehországban a pénzügyminisztérium pénzügyi és elemző központjának, valamint az adóhivatalnak kell vizsgálódnia, míg az Európai Unióban és nemzetközi szinten nyomást kell gyakorolni az adóparadicsomok és a körülöttük lévő piszkos üzletek megszüntetésére.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Závecz: a Fidesz és még öt erő szerezhet EP-mandátumot

Tovább csökkent a Fidesz támogatottsága, de április első felében még így is a választók negyede mellette volt; Magyar Péter pártjának EP-listája a harmadik helyen áll – derül ki a Závecz Research Intézet friss méréséből. A részletekről az InfoRádió Závecz Tibort kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×