eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Obama: Trump árt Amerikának és megijeszti a gyerekeket

További győzelmeket aratott Donald Trump és Hillary Clinton az amerikai elnökválasztásokat megelőző jelöltállító szavazásokon. Florida államban az onnan származó Mark Rubio szenátornak sem sikerült megállítania Trumpot.

Marco Rubio kiszáll a kampányból - a kubai-amerikai származású szenátornak még saját államában sem sikerült nyernie, az úthengerként haladó Donald Trumppal szemben.

"Szeretjük Rubiót, de Trumpra szavazunk" - mondták egymás után a Floridában élő kubai emigráns-közösség tagjai a BBC tudósítójának. A fiatal szenátor úgy fogalmazott, hogy "felfüggeszti" kampányát, de nem volt kétséges, hogy ezúttal nincs esélye az elnökjelöltségre.

Donald Trump a Republikánus szavazók 45 százalékának voksait gyűjtötte be Florida államban és Illinoisban és Missouriban is hasonló győzelmet aratott. Észak-Karolinában viszont megszorongatta a második legnépszerűbb republikánus, Ted Cruz, miközben Ohiót elvette tőle John Kasich

A "szuperkedden" aratott győzelmekkel Trump ki akarja fogni a szelet a Republikánus pártvezetés vitorlájából, amely sokkoló stílusa miatt meg akarja akadályozni jelölését. Kasich ohiói győzelme azonban megnehezíti a dolgát, mert a jelöltválasztó republikánus küldöttek 60%-nak voksát kell megszereznie minden egyes előválasztáson. Eddig maximum 50 százalékot tudott hozni bármely államban.

Összesen 5 szövetségi államban voksoltak arról, hogy ki legyen a Republikánus és a Demokrata jelölt az elnökválasztásokon és a demokrata oldalon Hillary Clintonnak sikerült megállítania a szintén a pártelittel szembeszálló Bernie Sanders szenátor előretörését.

A volt First Lady és külügyminiszter Floridában és Észak-Karolinában annyira nagy fölénnyel nyert, hogy az eredményt már kora hajnalban tudni lehetett. 3 másik államban viszont szoros volt a verseny.

Clinton számára előnyt jelent, hogy különösen népszerű a déli államok afro-amerikai közösségeiben.

Közben Barack Obama elnök élesen bírálta Donald Trumpot a kampány során használt megjegyzései miatt.

Az elnök elítélte a republikánus jelöltállító folyamat "közönséges és megosztó retorikáját", ami szerinte kárt okoz Amerika megítélésének. Obama azzal is megvádolta Trumpot, hogy megijeszti az amerikai gyerekeket.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Győrben lesújtott a három csapás szabálya, életfogytiglant kapott egy pedofil

Győrben lesújtott a három csapás szabálya, életfogytiglant kapott egy pedofil

Mivel az elkövetőt hasonló bűncselekmények miatt korábban már kétszer is elítélték, a mostani eset után lehetett alkalmazni a három csapás szabályát – mondta az InfoRádióban a Győri Fellebbviteli Főügyészség szóvivője. Takácsné Karácsony Anikó hozzátette: legkorábban 25 év múlva lehetne feltételesen szabadságra bocsátani a többszörös visszaeső bűnözőt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×