eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Kiáll a menekültek mellett Joachim Gauck

A német államelnök pénteken felkeresi az ország délkeleti felében fekvő Bautzen városkát, ahol a múlt hónap végén ismeretlen tettesek felgyújtották a menekültek befogadására átalakított középületet. Az összeverődött tömeg megtapsolta az épület égését miközben tettlegesen akadályozta a tűzoltókat a lángok eloltásában.

Joachim Gauck találkozik a város polgármesterével és szolidaritásáról biztosítja a Bautzenban elszállásolt menekülteket. Azonban a vezető politikusok kiállása a menekültek mellett aligha tudja ellensúlyozni a közvéleményben erősödő idegenellenes hangulatot.

Egyre többen tartanak attól, hogy a három tartományban, Baden-Württenbergben, Rajna-Pfalzban de kiváltképpen az egykori NDK területén fekvő Szász-Anhaltban a vasárnap esedékes parlamenti választáson előretör a menekültek beözönlésének nyílt ostorozásával megerősödött AfD betűszóval ismert Alternativa Németország számára elnevezésű párt.

A legfrissebb felmérések szerint az AfD országos támogatottsága legalább 10 százalék, ami megfelel a Zöldpárt népszerűségének. Mindez annak ellenére, hogy napról-napra csökken a német határra érkező illegális bevándorlók száma. Szerdán például 89-en kértek bebocsátást a bajor-osztrák határon. A kancellár változatlanul kitart eddigi álláspontja mellett, hogy Németország befogad mindenkit, aki polgárháború miatt kényszerül szülőföldjének elhagyására, de tegnapi nyilatkozatában hangsúlyozta az Európai Unió felelősségét is a jelenleg Görögországban tartózkodó menekültekkel szemben.

Lehetetlen helyzetnek nyilvánította, hogy számos uniós tagállam egyszerűen elzárkózik migránsok befogadása elől. Angela Merkel rámutatott arra, hogy a még görög területen lévő menekültekre nem vonatkozik az a jövő hétre tervezett megállapodás, amelyben az Európai Unió késznek mutatkozik Ankara anyagi támogatására, ha Törökország visszafogadja a Görögországba érkezett migránsokat.

Tény azonban az is, hogy az Európai Unió 700 millió eurót helyezett kilátásba az athéni kormány megsegítésére a menekültek által okozott kiadások enyhítésére. Ezzel kapcsolatban a macedón államfő a berlini BILDZEITUNG című bulvárlapnak adott interjúban szemére vetette az Európai Uniónak, hogy a menekült-válságban az Európai Unió magára hagyta a skopjei kormányt, mert Görögországnak, mint uniós tagállamnak sok millió eurót folyósít, Macedónia egyetlen fillért sem kap.

Gyorgye Ivanov elismeréssel szólt Németország igencsak humánus magatartásáról a migránsok nagyvonalú befogadásában, de úgy vélte, hogy a berlini kormány figyelmen kívül hagyja a biztonsági kérdéseket, mert a macedón hatóságok figyelmeztetni akarták Berlint a menekültek közé vegyült dzsihadista erők adatairól, de ez a német fél részéről senkit sem érdekelt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×