eur:
389.13
usd:
361.78
bux:
68882.55
2024. május 8. szerda Mihály

Egyre több támadás éri a menekülteket Németországban

Berlinben a kancellár szokatlanul éles szavakkal ítélte el a menekültek ellen mind gyakoribbá váló támadásokat és a belügyminiszter ígéretet tett az erőszak elkövetőinek méltó megbüntetésére. Az év eleje óta naponta átlag három esetben válnak menekültotthonok, illetve migránsok támadások célpontjaivá.

A szászországi Clausnitz városka alig egy héttel ezelőtt legfeljebb a környékbeliek számára volt ismert, időközben azonban szinte a menekült-ellenes incidensek jelképévé vált. Múlt csütörtök este ugyanis gyűlölködő tüntetők blokád alá vették a menekültek befogadására átalakított épületet és az első lakókkal érkező autóbuszt megállásra kényszerítették, majd idegen ellenes jelszavakat kiáltozva megfélemlítették a benn ülőket.

A helyszínre érkező rendőrök azonban nem annyira a menekülteket vették pártfogásba, hanem - úgymond - utasításokat végrehajtva kirángattak a buszból két kisfiút majd az ordítozó és öklét rázó tömegen át bekísérték őket a menekültszállásra.

A történtekről készült videofelvétel országos megdöbbenést és felháborodást váltott ki. Azonban nemcsak Szászországban történnek nap mint nap menekültellenes incidensek, hanem a többi német tartományban is.

Az esztendő eleje óta több mint 150 esetben regisztráltak tettlegességet, gyújtogatást és más bűncselekményt, amelyet idegenellenes gyűlöletből fakadóan hajtottak végre.

Az ellenzéki Zöldpárt vezetője, a török származású Csem Özdemir szerint kiváltképpen az egykori NDK-ban gyakoriak a külföldiekkel szemben elkövetett támadások, mert annak idején a keletnémet kommunista rendszer nem tett eleget a náci múlt szomorú örökségének feldolgozására.

A kancellár szóvivője azonban úgy vélte, hogy sajnálatos módon nem keletnémet sajátosságról van szó, hanem valamennyi tartományt sújtó gondról.

Angela Merkel a menekültek elleni támadásokat szégyenletesnek nevezte és rendkívül éles szavakkal ítélte el, a koalícióban résztvevő Szociáldemokrata Párt parlamenti frakcióvezetője, Thomas Oppermann pedig az incidensekkel kapcsolatban Németország legsötétebb oldaláról beszélt.

Aggasztónak nevezte azt is, hogy a szélsőjobboldali elveket hangoztató "Alternatíva Németország számára" elnevezésű párt, a betűszóval elhíresült AfD a keletnémet tartományokban már legalább 15 százalékos támogatottságra tett szert és Szász-Anhaltban, ahol a jövő hónapban választás lesz, már csaknem annyi választóval rendelkezik, mint a Szociáldemokrata Párt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországból érkeztek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül megjött az európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi számok is. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. A magyar tőzsdén a Richter volt a legjobban teljesítő nagypapír, emellett pedig kitartott a tegnapi széleskörű optimizmus a piacokon, a vezető európai részvényindexek ezúttal is határozott pluszban álltak meg, míg Amerikában óvatos emelkedést láthattunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×