eur:
385.7
usd:
354.37
bux:
68673.84
2024. május 15. szerda Szonja, Zsófia

"A svéd kitoloncolási terv erősítheti az EU-menekültpolitikát"

Svédország döntése, hogy tízezrével toloncolja ki az elutasított menedékkérőket, "megerősítheti az unió migrációs politikáját" - ezt nem más, mint az Európai Bizottság közölte. Svédország korábban az egyik leginkább befogadó államok egyike volt, de az idei menekült és migránshullám komoly költségvetési feladat elé állította.

A stockholmi hatóságok akár 80 ezer olyan bevándorló kitoloncolására készülnek, akiknek elutasították a menedékkérelmét.

Korábbi liberális menekültpolitikája miatt Svédország lépése meglepő, jogvédők számára pedig ellentmondásos. Az Európai Bizottság szerint azonban a svéd tervek segítenek egy összeurópai szintű és egységes migrációs stratégia kidolgozásában.

"A tagállamoknak joga, sőt kötelessége kitoloncolni az olyan embereket, akiknek nincs jogalapja az Európai Unióban maradni. Létfontosságú, hogy a valódi menedékkérők beadványait gyorsan elbírálják" - mondta Natasha Bertaud, az Európai Bizottság migrációs ügyekkel foglalkozó szóvivője.

"A szavahihetőségünk a tét. Vissza kell küldenünk ezeket az embereket, hogy ne tűnjön úgy, Európa egy nyitott kapu" - tette hozzá.

Németország után Svédország volt a nyár óta tartó menekült- és migrációs hullám legnépszerűbb célországa.

Az egy főre jutó menekültek esetében Svédország minden más európai országnál több embert fogadott be. A tavaly érkezettek több, mint a fele megkapta a menekültstátuszt, ami szintén kiemelkedő Európában.

Az októberi határvédelmi szigorítások nyomán azonban a korábbi napi 10 ezerről napi százra csökkent az érkező migránsok és menekültek száma.

A kormány most azt tervezi, hogy chartergépekkel küldik vissza az elutasított menedékkérőket.

Az első lépcsőben az önkéntes távozásra próbálják rávenni őket. Ha ez nem megy, akkor erőt is bevetnek - mondta Anders Ygeman belügyminiszter. A svéd kormány megpróbál megegyezni Afganisztánnal és Marokkóval, hogy fogadják vissza a tőlük indult migránsokat.

Mint az Independent megjegyzi, Finnország is hasonló, de kisebb léptékű tömeges kitoloncolásra készül: a finnek 20 ezer migránst akarnak hazaküldeni.

Az elutasított menedékkérők hazaküldését egy 2008-as Uniós irányelv szabályozza, eddig azonban egyetlen tagállam sem jelentett be ilyen léptékű hazatelepítési tervet. Politikusok megjegyzik, hogy a menedékkérők nagy része nem háborús övezetből, hanem biztonságos országokból - köztük Koszovóból - érkezett.

Hollandia közben azt javasolta, hogy a Görögországban partra lépő embereket azonnal vigyék vissza hajóval Törökországba.

Címlapról ajánljuk
Vége az operációnak: mesterséges kómában tartják a szlovák miniszterelnököt

Vége az operációnak: mesterséges kómában tartják a szlovák miniszterelnököt

Robert Fico többórás műtéten esett át, miután egy merénylő többször rálőtt és életveszélyesen megsebesítette.

Angela Merkel nem kapott meghívót a CDU-kongresszusra, de a Zöldeknél beszédet is mondott

Nagy visszhangot váltott ki, hogy Angela Merkel szinte főszereplője volt egy zöldpárti politikus búcsúztatójának. A szóban forgó politikus az a Jürgen Trittin volt, aki a tizenhat évig tartó Merkel-érában tekintélyes ellenzéki képviselőként mindvégig az akkori kancellár korrekt és sokak által tisztelt ellenfele volt. Ezért talán nem is véletlen, hogy a búcsúztatóra meghívták Angela Merkelt, aki meg is lepte vendéglátót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.16. csütörtök, 18:00
Kocsis Máté
a Fidesz parlamenti frakciójának vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×