eur:
387.36
usd:
357.45
bux:
68045.96
2024. május 22. szerda Júlia, Rita
Close up of womans hand typing on computer keyboard in the dark against colourful bokeh in background, working late on laptop at home
Nyitókép: d3sign/Getty Images

Mobilba költözik a személyi igazolvány

Szeptembertől lesz használható a digitális személyi igazolvány. Az alkalmazás május 18-tól tölthető le.

Minden fontos adatunk beköltözik a mobilunkba a Digitális Állampolgárság Program keretében. Ez megkönnyíti az ügyintézést, sok helyen már személyesen sem kell megjelenni. Hamarosan letölthető lesz a mobilalkalmazás, amelynek birtokában egy kormányablakban történő ügyintézés után bárki felkerülhet egy várólistára, ami alapján aktiválhatja a digitális állampolgárságot - írja a divany.hu.

Azoknak a dolgainknak a többségét, melyek intézéséhez eddig meg kellett jelenni valamilyen állami hivatalban, már virtuálisan is elintézhető, emellett t az állam felé szükséges fizetnivalónkat is lehet rendezni a központi mobilalkalmazáson keresztül.

A Digitális Állampolgárság Programban az életesemény alapú ügyeiket, valamint az e-Papír típusú dolgokat lehet elintézni. Az életesemény alapúhoz tartozik például a két leggyakoribb: a születéssel és az autóátírással kapcsolatos ügyek. Ezek már biztos, hogy idén elérhetővé válnak a fejlesztésben, a többit a későbbiek során kapcsolják hozzá. A program ugyanis még nem végleges, úgy tervezik, hogy 2026 végére szinte minden közigazgatást érintő ügyet elintézhetünk online.

Címlapról ajánljuk

Kis-Benedek József: Harkiv elfoglalásához ennél több orosz kell

Bő egymillióan még mindig maradtak Harkivban ukrán lakosok, de a város elfoglalása Moszkva számára szimbolikus jelentőségű volna - vélekedett az InfoRádióban Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, az MTA doktora. Elmondta, van-e most elég orosz katona ehhez, illetve milyen feltételei vannak még az orosz sikernek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.22. szerda, 18:00
Vona Gábor
a Második Reformkor Párt elnöke és EP-lista vezetője
Izgalmas sztorik a magyar tőzsdén

Izgalmas sztorik a magyar tőzsdén

A hét első felében elsősorban óvatos és vegyes mozgásokat láttunk a tőzsdéken, a befektetők inkább kivárásra játszottak, miközben az amerikai jegybanknak több tisztviselője azt az üzenetet hangsúlyozta a napokban, hogy a legutóbbi kedvező inflációs adat ellenére egy ideig még valószínűleg a jelenlegi magas kamatszinttel számolhatunk. Emellett az is okot adhatott az óvatosabb kereskedésre, hogy ma érkezik a Fed legutóbbi ülésének jegyzőkönyve, valamint a zárás után jelent az AI trend talán legfontosabb vállalatának számító Nvidia, aminek a szélesebb tech szektorra nézve is lehetnek majd implikációi. Ami a tőzsdei mozgásokat illeti, Ázsiában felemás teljesítményt mutattak a vezető részvényindexek, Európában pedig esés látszik, míg az USA az irányt keresi. A magyar tőzsdén azonban vannak jó sztorik, két kisebb vállalat részvényében is brutális rali alakult ki.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×