eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel
Vitézy Dávid, az LMP főpolgármester-jelöltje programismertető beszédét tartja A valódi városfejlesztés 101 pontja címmel a Fonó Budai Zeneházban 2024. április 19-én.
Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Így vagy úgy, Vitézy Dávid mindenképp beülne a Fővárosi Közgyűlésbe

Az LMP és egy civil szervezet közös jelöltjeként úgy véli, hogy csak ő lenne képes ügyek és programok mentén különböző koalíciókat kötni.

Megválasztása esetén főként alacsony jövedelmű ápolók, szociális dolgozók, busz- és villamosvezetők, pedagógusok, rendőrök, közhivatali dolgozók számára építene szociális bérlakásokat Vitézy Dávid. Az LMP és egy civil szervezet főpolgármester-jelöltje erről részleteket is elárult, amikor a Magyar Kétfarkú Kutya Párt újpesti polgármester-jelöltjével beszélgetett.

A politikus mintegy tízezer önkormányzati bérlakást, illetve szolgálati lakásban gondolkodik, amik megvalósításához magántőke bevonását tartaná szükségesnek egy már Pozsonyban vagy Varsóban is alkalmazott modell szerint, ami értelmében területet ad át a város a befektető számárá. A fejlesztő 30 év körüli hasznosítási jogot gyakorolhatna az adott területen, ahol felépíti a maga társasházát, amihez lakbértámogatást is kapna a várostól – magyarázta. Mindez a szavai alapján kiszámítható bevételt biztosítana a számára, amire alapozni lehet egy hitelkonstrukciót is, cserébe a városnak valamilyen módon beleszólást engedne a bérlőkijelölésbe. „Nyilván megengedhető az is, hogy egy ilyen magánfejlesztő néhány szinten megépítsen teljesen forprofit jelleggel, csak az kell ahhoz, hogy az üzleti modell működjön” – jegyezte meg.

Vitézy Dávid megválasztása esetén a mérleg nyelvét jelentené a Fővárosi Közgyűlésben. „Ügyek mentén, program mentén koalíciókat kötni, akár változatosokat is, leginkább nekem lenne képességem a jelenlegi főpolgármester-jelöltek közül. Ez egy nagyon kemény menet lesz, de szerintem helyes, hogy ez történik, mert ez a magyar politika megújulásának egy stációja, és szerintem az, ami talán országosan is megtörténhet, hogy egy picit átalakuljon a DK–Fidesz-dominálta politikai világ, ennek egy kezdő helyszíne lehet a Fővárosi Közgyűlés a következő ciklusban” – fogalmazott a főpolgármester-jelölt.

Hozzátette: hosszú addig még az idő, a közvélemény-kutatások pedig csalókák lehetnek, de a friss felmérések azt mutatják, hogy ha nem is egyenlő, de négy nagyon hasonló méretű tömb – Fidesz, DK, Tisza és a Vitézy–LMP – jöhet majd létre a fővárosban. Vitézy Dávid azonban akkor is beülne a Fővárosi Közgyűlésbe, ha a budapestiek mást választanának főpolgármesternek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×