eur:
389.35
usd:
359.28
bux:
68095.19
2024. május 30. csütörtök Janka, Zsanett
Nyitókép: police.hu

Vigyázat, már mobiltelefonon át szippantják le a pénzt a bankszámlákról

A Debreceni Járási Ügyészség vádat emelt azzal az internetes hirdetőket megkárosító ukrán férfival szemben, aki az adathalászattal megszerzett bankkártya-adatokkal debreceni bankautomatákból vette fel a megtévesztett sértettek pénzét.

Az ukrán férfi 2022 februárjában költözött a családjával Csehországba. Ott ismerkedett meg egy másik ukrán férfival, aki közösségi és különböző internetes oldalakra feltöltött hirdetésekre jelentkezett, de csak színlelte a vásárlási szándékát. A hirdetőknek ugyanis a szállítás lebonyolítására hivatkozva olyan adathalász levelet küldött, amely futárszolgálat vagy bank oldalához hasonlító weboldalra irányította a hirdetőket. Ezeken ők többek között a bankkártyaadataikat is megadták, amivel az elkövetők úgy éltek vissza, hogy betáplálták a mobiltelefonok fizetési fiókjába és bankautomatákból a telefonok segítségével, érintésmentesen készpénzt vettek fel a sértettek számláiról.

Az ukrán férfi munkát ajánlott a vádlottnak, akinek az volt a feladata, hogy egy hétre Debrecenbe utazzon, és a kapott mobiltelefonokra feltöltse az elkövetők által megszerzett és részére továbbított bankkártya-adatokat, majd bankautomatákból különböző pénzösszegeket vegyen fel. A vádlott a felvett összegek 10 százalékát fizetségként megtartotta, a többit pedig virtuális valuta automatába kellett befizetnie.

A férfi 2023. augusztus augusztus 13. és 16. között, négy napon keresztül 40 sértett bankkártya-adatait használva, összesen több mint ötmillió forintot vett fel különböző debreceni ATM-ekből. Az elkövető további nyolc sértett megszerzett kártyaadataival is próbált összesen másfél millió forintot felvenni, ami meghiúsult.

Több sértett is panaszt tett az automatákat üzemeltető banknál. Munkatársaik az esetek kivizsgálása során felismerték a vádlottat és értesítették a rendőrséget, akik a férfit az egyik automatánál elfogták és őrizetbe vették.

A vádlott letartóztatásban van, két további személy felelősségét pedig külön büntetőeljárásban vizsgálják.

A Debreceni Járási Ügyészség a tettét beismerő férfit 40 rendbeli információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás bűntettével és pénzmosás bűntettével vádolja. A vádirat azt tartalmazza, hogy a Debreceni Járásbíróság a vádlott beismerése esetén őt 2 év börtönbüntetésre ítélje, 5 évre utasítsa ki Magyarország területéről, továbbá rendeljen el vele szemben vagyonelkobzást, az elkövetéshez használt mobiltelefonokat pedig kobozza el.

Címlapról ajánljuk
Választás 2024 – a köztévében vitáznak az EP-listavezetők
Cikkünk frissül

Választás 2024 – a köztévében vitáznak az EP-listavezetők

A közmédia csütörtökön, 20 órától élő televíziós vitát rendezett az európai parlamenti listavezetők számára. A tizenegy résztvevő fejenként egy-egy percet kapott a bemutatkozásra és az elköszönésre, a köztes időben pedig három témában – az EU vélelme és biztonsága; migráció/menekültügy; mezőgazdaság és/vagy demokrácia-jogállam – fejtheti ki a véleményét két percben. A megszólalási sorrend megegyezik a szavazólapokon szereplő sorrenddel.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.31. péntek, 18:00
Dobrev Klára
a DK árnyék-miniszterelnöke, a DK-MSZP-Párbeszéd EP-listavezetője
Ukrajna átléphette a vörös vonalat, orosz katonák százezrei érkezhetnek hamarosan a frontra – Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrajna átléphette a vörös vonalat, orosz katonák százezrei érkezhetnek hamarosan a frontra – Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrajna az elmúlt hetekben több kimagaslóan fontos orosz radarállomásra is csapást mért, ez pedig éppen a legfontosabb szövetségesüknél, az Egyesült Államoknál okozott feszültséget – írja a The Washington Post. Rusztem Umerov, az ukrán védelmi miniszter kedden adott interjút a Reutersnek, amelyben számos témát érintett. Beszélt az érkező F-16-os vadászgépekről, a frontvonal állásáról, valamint az oroszok várható lépéseiről is. Elmondta, hogy Moszkva várhatóan 2-300 ezer új katonát küld majd Ukrajna ellen. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×