eur:
383.92
usd:
353.84
bux:
68846.13
2024. május 24. péntek Eliza, Eszter
Archaeological excavations, archaeologists work, dig up an ancient clay artifact with special tools in soil
Nyitókép: Mariana-Rusanovschi / Getty Images

Rendkívüli leletre bukkantak a régészek Alsó-Bajorországban

Egy nagyjából 6800 éves csontvázra és a sírjában elhelyezett több tárgyra bukkantak régészek a németországi Alsó-Bajorországban.

Az Eichendorf településen felfedezett sír tartalmából, illetve a temetkezés módjából a szakértők arra következtetnek, hogy egy magas rangú személy földi maradványait találhatták meg. "Egyfajta korai polgármesterről lehetett szó" - mondta el szerdán Florian Eibl német régész.

Az Exinger névre keresztelt csontvázat egy építkezési területen találták meg a település Exing nevű részében. A maradványokat egy sírban találták meg, ami különlegessé teszi, mert a régészek szerint azokban az időkben az emberek többsége nem ilyen módon temetkezett.

A sírban talált tárgyak az eltemetett személy - feltehetően egy korosabb férfi - egykori magas rangjára utalhatnak. A guggoló pózban eltemetett ember feje körül a régészek több edényt is találtak, közvetlenül az arca mellett például egy ivóserleget, amely feltehetően az elhunyt személyes használatú tárgya lehetett. A test mellé továbbá több kőkardot is eltemettek, illetve egy vadkanagyarral díszített táskát is, amely egy pengét és tűzcsiholáshoz használatos eszközöket tartalmazott.

Florian Eibl elmondása szerint a vadkanagyar státuszszimbólumnak számíthatott, mert a korabeli fegyverekkel igencsak veszélyes volt a vadászat. A csontvázon a régészek egy grafittal színezett ruhadarabot is találtak, amelynek feltehetően a temetkezési rítusban lehetett szerepe.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.24. péntek, 18:00
N. Rózsa Erzsébet
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Világgazdasági Intézet munkatársa
Vlagyimir Putyin tárgyalna a háború lezárásáról, tisztogatás Moszkvában - Híreink az ukrajnai háborúról pénteken

Vlagyimir Putyin tárgyalna a háború lezárásáról, tisztogatás Moszkvában - Híreink az ukrajnai háborúról pénteken

Oroszország tegnap önkényesen navigációs bójákat távolított el az észt-orosz határon. Lengyelország fontolgatja, hogy saját légvédelmi eszközeivel elkezdi lelőni az orosz rakétákat Ukrajna felett. Az orosz hadsereg három szektorban is nyomul előre. Az FSzB megvádolta Ukrajnát azzal, hogy ők követték el a Crocus City Hall elleni terrormerényletet. Vlagyimir Putyin orosz elnök bennfentesek szerint már komolyan lezárná a háborút. Az orosz védelmi minisztériumban folytatódik a tisztogatás. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×