eur:
389.21
usd:
359.25
bux:
68095.19
2024. május 31. péntek Angéla, Petronella
Archaeological excavations, archaeologists work, dig up an ancient clay artifact with special tools in soil
Nyitókép: Mariana-Rusanovschi / Getty Images

Rendkívüli leletre bukkantak a régészek Alsó-Bajorországban

Egy nagyjából 6800 éves csontvázra és a sírjában elhelyezett több tárgyra bukkantak régészek a németországi Alsó-Bajorországban.

Az Eichendorf településen felfedezett sír tartalmából, illetve a temetkezés módjából a szakértők arra következtetnek, hogy egy magas rangú személy földi maradványait találhatták meg. "Egyfajta korai polgármesterről lehetett szó" - mondta el szerdán Florian Eibl német régész.

Az Exinger névre keresztelt csontvázat egy építkezési területen találták meg a település Exing nevű részében. A maradványokat egy sírban találták meg, ami különlegessé teszi, mert a régészek szerint azokban az időkben az emberek többsége nem ilyen módon temetkezett.

A sírban talált tárgyak az eltemetett személy - feltehetően egy korosabb férfi - egykori magas rangjára utalhatnak. A guggoló pózban eltemetett ember feje körül a régészek több edényt is találtak, közvetlenül az arca mellett például egy ivóserleget, amely feltehetően az elhunyt személyes használatú tárgya lehetett. A test mellé továbbá több kőkardot is eltemettek, illetve egy vadkanagyarral díszített táskát is, amely egy pengét és tűzcsiholáshoz használatos eszközöket tartalmazott.

Florian Eibl elmondása szerint a vadkanagyar státuszszimbólumnak számíthatott, mert a korabeli fegyverekkel igencsak veszélyes volt a vadászat. A csontvázon a régészek egy grafittal színezett ruhadarabot is találtak, amelynek feltehetően a temetkezési rítusban lehetett szerepe.

Címlapról ajánljuk
Választás 2024 – a köztévében vitáztak az EP-listavezetők

Választás 2024 – a köztévében vitáztak az EP-listavezetők

A közmédia televíziós vitát rendezett az európai parlamenti listavezetők számára. A tizenegy résztvevő fejenként egy-egy percet kapott a bemutatkozásra és az elköszönésre, a köztes időben pedig három témában fejthette ki a véleményét két percben. A megszólalási sorrend megegyezett a szavazólapokon szereplő sorrenddel.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.31. péntek, 18:00
Dobrev Klára
a DK árnyék-miniszterelnöke, a DK-MSZP-Párbeszéd EP-listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×