eur:
383.99
usd:
354.05
bux:
68846.13
2024. május 26. vasárnap Evelin, Fülöp
Archaeological excavations, archaeologists work, dig up an ancient clay artifact with special tools in soil
Nyitókép: Mariana-Rusanovschi / Getty Images

Rendkívüli leletre bukkantak a régészek Alsó-Bajorországban

Egy nagyjából 6800 éves csontvázra és a sírjában elhelyezett több tárgyra bukkantak régészek a németországi Alsó-Bajorországban.

Az Eichendorf településen felfedezett sír tartalmából, illetve a temetkezés módjából a szakértők arra következtetnek, hogy egy magas rangú személy földi maradványait találhatták meg. "Egyfajta korai polgármesterről lehetett szó" - mondta el szerdán Florian Eibl német régész.

Az Exinger névre keresztelt csontvázat egy építkezési területen találták meg a település Exing nevű részében. A maradványokat egy sírban találták meg, ami különlegessé teszi, mert a régészek szerint azokban az időkben az emberek többsége nem ilyen módon temetkezett.

A sírban talált tárgyak az eltemetett személy - feltehetően egy korosabb férfi - egykori magas rangjára utalhatnak. A guggoló pózban eltemetett ember feje körül a régészek több edényt is találtak, közvetlenül az arca mellett például egy ivóserleget, amely feltehetően az elhunyt személyes használatú tárgya lehetett. A test mellé továbbá több kőkardot is eltemettek, illetve egy vadkanagyarral díszített táskát is, amely egy pengét és tűzcsiholáshoz használatos eszközöket tartalmazott.

Florian Eibl elmondása szerint a vadkanagyar státuszszimbólumnak számíthatott, mert a korabeli fegyverekkel igencsak veszélyes volt a vadászat. A csontvázon a régészek egy grafittal színezett ruhadarabot is találtak, amelynek feltehetően a temetkezési rítusban lehetett szerepe.

Címlapról ajánljuk
Csorbai Attila: elég a kettős mércéből a baromfipiacon!

Csorbai Attila: elég a kettős mércéből a baromfipiacon!

Több baromfitermék sem felel meg az uniós követelményrendszernek, miközben állatjóléti, környezetvédelmi és élelmiszer-biztonsági szempontok alapján sem ugyanazok az elvárások az importárukkal szemben – mondta az InfoRádióban a Baromfi Termék Tanács elnöke.

Nem segített a beismerés az újpesti brutális gyilkosság ügyében

A Budai Központi Kerületi Bíróság nyomozási bírója elrendelte annak a gyanúsítottnak a letartóztatását, aki a megalapozott gyanú szerint előbb megölte a szüleit, majd amikor a rendőrök emiatt vele szemben intézkedést foganatosítottak, az egyik rendőrt is mellkason akarta szúrni.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.24. péntek, 18:00
N. Rózsa Erzsébet
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Világgazdasági Intézet munkatársa
Zelenszkij szerint újabb offenzívára készülnek az oroszok, elbukni látszanak Putyin céljai Harkivban – Háborús híreink vasárnap

Zelenszkij szerint újabb offenzívára készülnek az oroszok, elbukni látszanak Putyin céljai Harkivban – Háborús híreink vasárnap

Szombat délután orosz rakétatámadás érte a harkivi Epicentr barkácsáruházat. Legalább 13 ember életét vesztette, 43-an megsérültek. Kijev az Ukrajnával határos Belgorodi területen csapott le, ahol a helyi kormányzó tájékoztatása szerint 4 ember vesztette életét. Volodimir Zelenszkij Harkivből angol nyelvű videóval üzent a világ népeinek vasárnap délelőtt. Az ukrán elnök szerint az oroszok újabb csapatokat vonnak össze a határnál, és új offenzívára készülhetnek Harkiv megye ellen. A brit védelmi minisztérium szerint Vlagyimir Putyin célja, hogy pufferzónát hozzanak létre Harkiv megyében, egyelőre elbukni látszik. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz–ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×