eur:
387.3
usd:
357.42
bux:
67998.11
2024. május 22. szerda Júlia, Rita
Sártengerben gázol egy férfi az áradás sújtotta Sahrak Muhadzsirin faluban, az észak-afganisztáni Baglán tartományban 2024. május 12-én. A természeti katasztrófában legkevesebb 300-an vesztették életüket, és sokan megsérültek.
Nyitókép: MTI/EPA/Szamiullah Popal

Rendkívüli segélyakciót hirdettek az Ökumenikusok

Rendkívüli segélyakcióval segíti az afganisztáni árvíz károsultjait az Ökumenikus Segélyszervezet. Bálint Gábor, a segélyszervezet humanitárius szakértője elmondta, 25 helyi munkatársuk kezdte meg a humanitárius program koordinálását, a felméréseket és a leginkább érintett háztartások kiválasztását.

Az ökumenikusok a Mazari-Sarifban található afganisztáni központjuk irányításával hétfőn területi irodát nyitottak Baghlan tartományban, ahol a május 10-i és 11-i villámárvizek a legnagyobb pusztítást végezték. Az új irodában 25 helyi munkatárs kezdte meg a humanitárius program koordinálását, a felméréseket és a leginkább érintett háztartások kiválasztását.

„Rögtön megtettük azokat a lépéseket, amiket ilyenkor meg kell tenni. Kollégáinkon túl kapcsolatba lépünk a helyi katasztrófavédelmi szervekkel, illetve egyéb helyi hatóságokkal, valamint más nemzetközi szervezetekkel, hogy egyáltalán felmérjük azt, hogy hogyan tudjuk megközelíteni a helyszínt, mekkora károk történtek, és hogy mi az, amire szükség van” – mondta az InfoRádióbn Bálint Gábor.

Afganisztán a világ egyik legszegényebb országa, egyben politikailag is rendkívül labilis állam. Arra a kérdésre, hogy hogyan tudnak együttműködni a hatóságokkal, és kik tudnak segíteni mondjuk a segélyek eljuttatásában az elmosott utakon, a humanitárius szakértő kifejtette: a tálib hatalomátvételt követően az Ökumenikus Segélyszervezetnek sikerült „megfelelő” kapcsolatot kialakítania az új kormányzattal, mind országosan, mind pedig helyi szinteken.

„Azt tapasztaljuk, hogy kifejezetten a humanitárius segélyezésben, az emberek megsegítésében, különösen egy katasztrófahelyzetben abszolút partnerek tudnak lenni. Ilyen helyzetben nagyon nehéz az elzárt területeket megközelíteni, így a feladatok egy részét a helyi hatóságok látják el.”

A katasztrófa által érintett területeken, legalábbis ott, ahol az ökumenikusok dolgoznak, momentán minden olyan termék – például élelmiszer – elérhető, amire szükség lehet, illetve Bálint Gábor tudomása szerint érkeztek az országba bizonyos egészségügyi felszelések – speciális eszközök, gyógyszerek –, amikkel elejét lehet venni az olyan betegségeknek, amik felbukkanására számítani lehet ilyen helyzetekben. Elmondása szerint

a legnagyobb probléma, hogy az emberek mindenüket elveszítették,

így elsősorban a lakhatást kell megoldani, továbbá az alapvető létfeltételek biztosítását (tiszta ivóvíz, megfelelő higiéniás körülmények, élelmiszer).

A későbbiekben aztán olyan programokat kell majd indítani, amik az emberek megélhetését biztosítják, hiszen nagyon sok mezőgazdasági terület semmisült meg, és rengeteg állatállomány pusztult el – jegyezte meg a szakértő.

Az Ökumenikus Segélyszervezet köszöni és nagyon hálás azért, ha a magyar lakosság is kapcsolódik a szolidaritási akcióhoz. Az adományozásról a www.segelyszervezet.hu lehet tájékozódni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egyre többet tudunk - Robert Fico merénylője megértéssel írt tömeggyilkosokról

Tudósítónktól
Egyre többet tudunk - Robert Fico merénylője megértéssel írt tömeggyilkosokról

A Robert Fico szlovák miniszterelnökre egy héttel ezelőtt öt lövést leadó Juraj Cintula amatőr íróként volt ismert. A 71 éves nyugdíjas férfi eddigi irodalmi munkásságáért egyre többen érdeklődnek, hogy megértsék tette elkövetésének indítékát. Mint kiderült, több könyvében is megértéssel írt tömeggyilkosokról.

Kis-Benedek József: Harkiv elfoglalásához ennél több orosz kell

Bő egymillióan még mindig maradtak Harkivban ukrán lakosok, de a város elfoglalása Moszkva számára szimbolikus jelentőségű volna - vélekedett az InfoRádióban Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, az MTA doktora. Elmondta, van-e most elég orosz katona ehhez, illetve milyen feltételei vannak még az orosz sikernek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.22. szerda, 18:00
Vona Gábor
a Második Reformkor Párt elnöke és EP-lista vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×