eur:
393.06
usd:
366.87
bux:
66548.58
2024. április 25. csütörtök Márk

Lázadnak a menekültek Cipruson

Az elmúlt hónapok során 114, főként szíriai migránst helyeztek el a brit légierő ciprusi támaszpontján, Akrotikiben, és megkezdődött menedékkérelmük elbírálása. A táborlakók most lázadásban törtek ki. Egyrészt a körülményeikkel nincsenek megelégedve, másrészt mindenáron Németországba vagy Angliába akarnak menni.

A BBC televízió késő esti híradásában egy migráns okostelefonján felvett képeket mutatott be, a brit légierő ciprusi támaszpontján létesített menekülttábor lakóinak lázadásáról. Bár kapnak naponta háromszoros élelmezést, és körülményeiket az ENSZ ellenőrei más táborokhoz viszonyítva megfelelőbbnek találták, megelégelték, hogy szögesdrót kerítés mögé vannak zárva, és éjszaka szenvednek a hidegtől.

A festői mediterrán sziget, Ciprus településein akarták elhelyezni őket, de követelik, hogy szállítsák őket a nagy lehetőségek hazájába, Németországba vagy Angliába.

Lakósátrakat borítottak lángba, egyikük azzal fenyegetőzött, hogy felakasztja magát. A képeken látható volt egy vérző fejű, negyven év körüli férfi, aki a kísérőszöveg szerint önmagában tett kárt. De a táborlázadást brit katonai rendészek fékezték meg, és nem egészen biztos, hogy nem így sebesült-e meg a férfi feje. "Emberek vagyunk, nem állatok" - kiáltozott a tömeg.

A brit hatóságok Ciprustól várják a probléma megoldását. Egy szóvivő közölte, hogy semmiképp nem engedik be Angliába a migránsokat Cipruson át, nem kívánnak menekült útvonalat nyitni Nagy-Britannia felé.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×