eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Elképesztő helyzet a calais-i dzsungelben

Azonnali, a migránsok életkörülményeinek javítására kötelezte a Lille-i közigazgatási bíróság a francia államot és Calais polgármesteri hivatalát. A nyugat-franciaországi Calais városában jelenleg hatezer menekült tartózkodik a dzsungelnek nevezett táborban, számuk szeptember óta gyakorlatilag megduplázódott.

Pas-de-Calais megye prefektusának, illetve a 70 ezer lakost számláló Calais város polgármesterének nyolc napon belül tíz nyilvános vízcsapot és ötven latrinát kell kialakítaniuk a Calais határában lévő, dzsungelnek nevezett menekülttáborban, emellett gondoskodniuk kell a szemét rendszeres összegyűjtéséről, illetve a terület megtisztításáról. Ezt írta elő a hét elején meghozott ítéletében a Lille-ben székelő közigazgatási bíróság.

A testület, melyhez néhány hete a Medecins sans frontieres, a Secours catholique, valamint további négy emberjogi szervezet adott be keresetet, mivel úgy ítélték meg, hogy a dzsungelben sérülnek az alapvető emberi jogok, a fentiek mellett azt is előírta, hogy a hatóságoknak ki kell alakítaniuk legalább egy olyan közlekedési útvonalat, ahol a mentők akadálytalanul bejuthatnak a területre, illetve nyilvántartásba kell venniük az elszigetelt kiskorúakat is, ez utóbbiakat azért, hogy esetleg állami intézményekben helyezhessék el őket.

A keresetet benyújtó szervezetek elégedettek az ítélettel, még akkor is, ha a bíróság elutasította azt a kérésüket, hogy a menekülteket helyezzék el üresen álló, az állam vagy az önkormányzat tulajdonát képező épületekben.

A Calais melletti, dzsungelnek nevezett illegális menekülttáborban jelenleg hatezer migráns tartózkodik, számuk szeptember óta gyakorlatilag megduplázódott, és valamennyien arra várnak, hogy átjuthassanak a számukra az ígéret földjének számító Nagy-Britanniába. E célból rendszeresen megkísérlik a behatolást a La Manche csatorna alatt a szigetországot Franciaországgal összekötő Csalagútba, e próbálkozások pedig meglehetősen nagyszámú sebesültet eredményeznek, akiket aztán a franciák látnak el.

A helyi lakosság rendszeresen tüntet a nagyszámú migráns jelenléte ellen, a francia hatóságok pedig gyakorlatilag képtelenek kezelni az itt kialakult helyzetet, a rendőrség az előállított migránsok egy részét rendre az ország más részeibe szállítja - mint nemrég kiderült egyebek mellett az állam által méregdrágán bérelt magánrepülőkön -, de az érintettek zöme amint teheti, visszatér Calais-be.

A helyzet bonyolultságát mutatja, hogy egy brit emberjogi szervezet, a Human Relief Foundation vezetője egy helyszíni látogatást követően nemrég bejelentette, azonnal megszünteti tevékenységét Calais-ban, mert amit tapasztalt, felháborító.

Kassim Tokan a sajtónak elmondta: a migránsok elégetik a nekik kiosztott ruha és élelmiszer egy részét, 95-97 százalékuk jó egészségben lévő fiatalember, akik szerinte kizárólag a jobb élet reményében akarnak Nagy-Britanniába települni.

A franciáknak egyébként az elmúlt napokban sikerült feltérképezniük mintegy háromszáz olyan migránst, akik lemondtak arról, hogy a szigetországba menjenek, és el akarnak gondolkodni azon, hogy esetleg Franciaországban telepednének le. Õket a belügyminisztérium különböző francia településekre irányította, melyek vezetését, mint kiderült, erről az intézkedésről nem is tájékoztatták.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×