eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Ahol nagy pénzeket lehet lehúzni a menekültek elhelyzéséből

Nyerészkednek az államon - ezzel vádolják Svédországban a menekülteket és migránsokat elhelyező főbérlőket. A svéd kormány több tízezer frissen érkezett embernek próbál szállást találni a hideg téli hónapok előtt.

Svédországban indulatos vita folyik a menekültek és migránsok elhelyezéséről.

Kormányilletékesek azzal vádolják a magán főbérlőket, hogy zsíros hasznot fölöznek le, miközben az állam megpróbálja még a téli hidegek beköszönte előtt elhelyezni az országba érkezett több tízezer külföldit.

Hetente kilencezren lépnek be Svédországba és annyira nehéz ingatlant találni a migránsoknak és menekülteknek, hogy a hatóságok fűtött sátrakban helyeznek el sokakat - írja a Guardian.

Mindeközben azzal vádolják a magáncégeket, hogy csillagászati árért hajlandók csak kiadni azokat a lakásokat, ahová a menekülteket elhelyezik.

A számlát ugyanis a svéd kormány állja, amely az idén az országba érkezett több, mint 80 ezer migránsnak és menekültnek próbál szállást találni.

"Egyik napról a másikra élünk. Nem jótékonyságból adják ki a lakásaikat, nagy üzletág ez, gyorsan lehet garantáltan sok pénzt keresni, mert a kormány fizet" - mondta Tolle Furegard, a Svéd Migrációs hivatal, menekültek elhelyezésével foglalkozó igazgatója.

A hivatal további 30 ezer ágyat próbál találni migránsoknak és menekülteknek az év végéig és ezért most már rosszabb minőségű ingatlanokat is elfogad.

Stefan Lövten svéd miniszterelnök közben élesen bírálta a magán főbérlőket. "Gondolom, jó érzés lehet reggel tükörbe nézni és hatalmas profitot termelni miközben az ország összefog a menekültválságban" - szegezte a kérdést a főbérlőknek.

Morgan Johansson migrációs miniszter szerint a cégek "a zsebüket tömik", miközben Svédország megpróbál "pénzt összekaparni" a menekülteknek.

Egyelőre azonban az erkölcsi nyomáson kívül más szankciókra nem számíthatnak a lakásokat kiadó cégek - derült ki az igazságügyi szóvivő szavaiból:

"A kormány határozottan bírálja, hogy milyen árakat kérnek, de mivel sürgős szükség van a menekültek elhelyezésére, ezért erre és nem az árak vagy a profit szabályozására összpontosít" - mondta.

A befolyásos Wallenberg család által birtokolt Aleris nevű cég nem volt hajlandó kommentálni a hírt, hogy havi 8900 euróért tud csak nevelőcsaládoknál elhelyezni migráns gyerekeket.
Közben, egy közelmúltbeli, az IPSOS által végzett közvéleménykutatás szerint a svédek 44 százaléka szerint még több menekültet kellene befogadni, míg 30 százalék ellenzi ezt. A válaszadók 30% otthonába is befogadna menekülteket.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×