eur:
389.46
usd:
362.81
bux:
67982.32
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Ukrajna lesz a kísérleti nyúl?

Népszavazással tiltakozna az EU-ukrán társulási egyezmény ellen egy holland honlap. A szatirikus weboldal többszázezer aláírást gyűjtött össze és ez alapján kérheti a referendum kiírását. A ötletgazdák szerint a hollandokat nem kérdezték meg: akarják-e az EU további bővítését.

Úgy látszik, Ukrajna lehet a kísérleti nyúl egy EU-ellenes holland weboldal kampányában.

A GeenStilj című szatirikus oldal gazdái és az az úgynevezett Polgárok EU-Bizottsága azt állítják, hogy már 440 ezer aláírást, azaz a szükségesnél 140 ezerrel többet gyűjtöttek össze ahhoz, hogy népszavazást írhassanak ki az Európai Unió Ukrajnával kötött társulási szerződéséről.

2013-ban ez az Európai Unió által javasolt és Moszkva által hevesen bírált szerződés robbantotta ki az Euromajdan tiltakozómozgalmat Kijevben.

2014-ben az események elvezettek Janukovics ukrán elnök megbuktatásához, a Krím Oroszországhoz való csatolásához és a többezer halottat követelő Kelet-Ukrajnai harcokhoz.

Hollandia számára fájdalmas módon a halottak között ott volt az a közel kétszáz holland állampolgár is, aki a Kelet-Ukrajna felett lelőtt maláj repülőgép utasa volt.

Az euroszkeptikus és szatirikus hangvételű holland oldal ennek ellenére az ukrán társulási szerződés ellenzésével akar üzenni Brüsszelnek.

Viszont még ha ki is írják a népszavazást, az csak konzultatív jellegű lesz és nem idézheti elő a kormánypolitika módosítását.

Hollandia az EU elődjének alapítói között volt, de az utóbbi időben már kevésbé lelkesedik a további bővítés iránt. Ennek hátterében a közép- és kelet-európai országok csatlakozása és a radikális jobboldali Szabadságpárt megerősödése áll.

A 44. legnépszerűbb holland oldalként ismert GeenStijl szerint az Ukrajnával végül 2014-ben megkötött társulási szerződés jelentős lépés az ország EU-tagsága felé.

Az egyezmény értelmében az unió gazdasági segélyt nyújt Ukrajnának, cserében gazdasági és politikai reformok bevezetéséért.

"Megkérdeztek bármikor is arról, hogy akarod-e az EU ilyesfajta bővítését?" - teszi fel az oldal a kérdést.

Az aktivisták korábban "provokatívnak" és a hollandok és ukránok jólétét fenyegető megállapodásnak nevezték az EU-Ukrajna szerződést.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×