INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

"A Szíriába küldött orosz harci gépek nem szolgálják a rendezést"

Infostart / InfoRádió
Az orosz harci gépek jelenléte Szíriában azt jelenti, hogy le kell mondani az úgynevezett repüléstilalmi zóna lehetőségéről. A nyugatiak ezért azt hangsúlyozzák, hogy Putyin elnök eddig legnagyobb külföldi intervenciója elmélyítheti a válságot.

A kormányellenes szíriai erők - köztük a dzsihádisták is - valamint jogvédők azzal vádolják a szíriai kormányt, hogy civilek tömegeit ölte meg légicsapásaival a szíriai polgárháború évei során. Sok, Európába érkező menekült azt mondja, hogy az Aszad rendszer miatt hagyta el otthonát.

A korábbi rendezési kísérletek ezért azt is felvetették, hogy tiltsák meg az Aszad rezsim légierejének, hogy felszállhasson.

A szíriai elnök szövetségese, Oroszország azonban azt hangoztatja, hogy a dzsihádista veszélyre kell összpontosítani és ezért a szíriai kormányt is be kell vonni az Iszlám Állam elleni koalícióba.

Oroszország eddig hivatalosan 28 harci gépet, 15 helikoptert és több légvédelmi rakétát telepített a Földközi-tengernél fekvő Latakia légibázisra.

A harci gépek között MI-24-es harci helikopterek és SzU-27-es, légiharcra tervezett gépek vannak.

Az oroszok ezenkívül páncélozott harci járműveket és legkevesebb 500 főnyi katonai személyzetet is átdobtak Szíriába.

A nyugati szövetségesek - bár eddig nem tudtak megoldást kínálni a menekültáradatot elősegítő válságra - azt mondják, hogy az oroszok tovább komplikálják a már így is komplikált helyzetet.

Michael Fallon brit védelmi miniszter szerint Moszkva fékezi a megoldást. Nyugati politikusok és elemzők azt hangsúlyozzák, hogy a dzsihádistáknak és más lázadó erőknek nincs légiereje, így nincs értelme légiharcra tervezett gépeket telepíteni. Hasonlóan gondolkoznak a föld levegő rakéták telepítéséről - mivel ezek a nyugati vezetésű és az Iszlám Államot támadó koalíció gépeit veszélyeztetik.

Az oroszok erre azzal válaszolnak, hogy a rakéták a bázist védik és telepítésük bevett gyakorlat.

Nyugati elemzők azt hangoztatják, hogy Moszkva valójában hatalmi pozíciókat akar kiépíteni és nem feltétlenül a válság megoldásában akar részt venni.

Jonathan Eyal, a brit Királyi Egyesült Szolgálatok Intézet (RUSI) elemzője szerint az oroszok inkább jelzést akarnak küldeni, hogy "hosszú időre a térségben kívánnak maradni".

A SzU-27-es harci gépek lehetetlenné teszik, hogy a nyugat - legalábbis az oroszok hozzájárulása nélkül - repüléstilalmi zónát hozzon létre Szíria felett.
Az orosz lépések gyorsan arra késztették Washingtont, hogy közvetlenül egyeztessen Moszkvával - az amerikai védelmi miniszter orosz kollégájával tárgyalt és a Vlagyimir Putyint az utóbbi időben ignoráló Barack Obama amerikai elnök New Yorkban, az ENSZ közelgő közgyűlésén valószínűleg találkozik az orosz államfővel.

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk