eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Rászóltak a szlovákokra: ne válogassanak a menekültek között

"A menekültek elutasítása vallásuk alapján nyilvánvaló diszkrimináció. Szlovákiának meg kellene változtatnia álláspontját" - ezt üzente az Európa Tanács főtitkára, miután a szlovák belügyminisztérium szóvivője úgy nyilatkozott, hogy a muszlim menekültek nem éreznék jól magukat Szlovákiában, mert ott nincsenek mecsetek. Több külföldi médium szintén arra hívta fel a figyelmet, hogy a szlovák hivatalok előnyben részesítik a keresztény menekülteket.

Thorbjörn Jagland, az Európa Tanács főtitkára Twitter üzenetben ítélte el a Szlovák Köztársaság szelektív menekültügyi politikáját. "Elutasítjuk a nyilvánvalóan vallási alapú diszkriminációt. Szlovákiának meg kellene változtatnia hozzáállását" - szól Jagland Twitter üzenete, melyben a BBC News hírportál szalagcímére hivatkozik, miszerint Szlovákia a menekültek elhelyezését érintő uniós terv alapján hajlandó befogadni a menekülteket, de csupán a keresztényeket.

A hírportál idézi Ivan Netík szlovák belügyi szóvivő szavait, aki szerint a muszlimok Szlovákiában nem éreznék jól magukat, hisz az országban nem találhatók mecsetek. Ezt az érvelést Szlávik Antal egyházjogász is alátámasztja.

"A keresztényeknek a mohamedánokkal való kapcsolata bizony sok problémát szülhet. Más kultúra, más szokások jellemzik őket. Ha hosszabb ideig maradnak Szlovákiában, bizonyára mecsetek építését is követelni fogják, de ez csak a kisebbik gond. Nagyobb problémát szülhetnek a vegyes házasságok" - vélekedik Szlávik Antal.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosának Hivatala arra szólította fel az európai országokat, hogy legyenek nagyvonalúak a menekültekkel szemben, és fogadják be őket fajra, származásra vagy vallási hovatartozásra való tekintet nélkül.

Az egyházjogász véleménye szerint mindez további problémákat szülhet. "Ha a mohamedánok nagy számban jönnek be az országba, akkor fel kell készülnünk a társadalmi problémákra is" - hangsúlyozza Szlávik Antal.

Annika Breithard, az Európai Bizottság szóvivője nem kívánja kommentálni a szlovák fél álláspontját, de figyelmeztetett: az európai tagországok számára a diszkrimináció bármely formája tilos.

Robert Fico miniszterelnök a muszlim menekülteket a terrorizmus veszélyével hozta kapcsolatba. Hangsúlyozta, Szlovákia ezzel a véleményével nincs egyedül, hasonló megnyilvánulások Lengyelországban, Lettországban vagy Litvániában is előfordulnak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×