eur:
389.35
usd:
361.72
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Varufakisz menesztése lehet az alkuhoz szükséges vezéráldozat

A görög választók egy részének körében roppant népszerű pénzügyminiszter, Janisz Varufakisz lett a vezéráldozat a görög népszavazás után. A miniszter távozása azt jelenti, hogy a Sziriza-kabinet felújíthatja a tárgyalásokat az adósságrendezésről, miután félreállította egyik külföldön népszerűtlen tagját.

Görögország tovább akar tárgyalni az adósságkönnyítésről, és ennek egyértelmű jele Janisz Varufakisz pénzügyminiszter menesztése.

Annak ellenére, hogy görögök ezrei ünnepelték az utcákon a nevével fémjelzett politika sikerét a pénzügyi mentőcsomagról tartott népszavazás után, Varufakisz gyorsan bejelentette lemondását.

Az ok: személye elfogadhatatlanná vált a külföldi tárgyalópartnerek számára. Varufakisz volt az, aki terroristának nevezte a külföldi hitelezőket és akinek elmérgesedett a személyes viszonya az európai partnerekkel.

Õ maga azt állította a Twitteren: az eurozóna-pénzügyminiszteri csoportjának több tagja jelezte, hogy örülne, ha nem ő képviselné Athént. Ezért már a Eurocsoport keddi, rendkívüli ülése előtt távozik posztjáról - jelentette be.

"Büszkén viselem a hitelezők gyűlöletét" - fogalmazott. A Twitteren gyorsan meg is jelentek azok, akik örömmel búcsúztatták.

A nemzetközi média közben azt találgatta, hogy, magától ment-e, vagy lökték. Saját bejegyzése arra utal, hogy Ciprasz miniszterelnök kérte fel a távozásra.

Kommentátorok úgy vélik, hogy Varufakisz távozása azért fontos mérföldkő, mert így a görög kormány gyorsan meg tud majd állapodni a hitelezőkkel.

Egyik várható utódja az oxfordi doktori diplomát szerzett közgazdász, Euklid Cakalotosz, akit a Sziriza-gazdaságpolitika "szellemi atyjának" tartanak.

Cakalotosz azért lenne elfogadható a külföldnek, mert a nyugati gazdasági elit nyelvét beszéli, bár egyes kérdésekben - például az ÁFA-emelés és a privatizáció kérdésében Varufakiszhoz hasonló nézeteket vall.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×