eur:
388.81
usd:
360.16
bux:
68198.33
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Rejtélyes haláleset volt a baltimore-i zavargások oka

Rendkívüli állapot van érvényben az Egyesült Államok-beli Baltimore városában az éjszaka kirobbant zavargások, fosztogatás és erőszak miatt. Sokan eredetileg amiatt tiltakoztak, hogy egy őrizetbe vett fekete fiatal tisztázatlan körülmények között meghalt.

Baltimore sok külföldi számára a Wire című, és a várost brutális színben feltüntető bűnügyi sorozatról ismert és az éjszaka a hírtévéknek is sokkoló képsorokat szolgáltatott. (Vágatlan video itt)

Az Egyesült Államok keleti partján található városban komoly pusztítást végeztek azok a randalírozók, akik egy fekete fiatal temetését használták fel ürügyként, hogy fosztogatni kezdjenek.

A 25 éves Freddie Gray tisztázatlan körülmények között szenvedett súlyos sérülést azután, hogy két hete őrizetbe vették.

Gray hétfői temetését követően többszáz randalírozó gyújtott fel üzleteket és kezdett el fosztogatni, annak ellenére, hogy sokan megpróbálták megállítani őket.

A rendőröknek - akik iránt a fekete közösség egy része semmilyen bizalmat nem érez - először azt a parancsot adták, hogy ne avatkozzanak be.

Ahogy azonban a tiltakozók közül kiváltak a rendbontók és pusztításba kezdtek, Maryland szövetségi állam kormányzója szükségállapotot hirdetett, behívta a Nemzeti Gárdát és egyhetes éjszakai kijárási tilalmat vezetett be.

Előzőleg a rendőröket kövekkel dobáló tömeg támadta meg, amelynek nyomán 15 rendőr megsebesült.

Freddie Gray halála újabb kínos kérdéseket vet fel az amerikai rendőri erők és az etnikai kisebbségek viszonyáról. A fiatalembert április 12-én tartóztatták le, amikor félórával később a rendőrőrsre ért, már nem tudott lélegezni és később belehalt gerincsérülésébe.

Egyelőre nem világos miért vitték be és hogy mi történt vele az őrizetbe vétel során. Annyi bizonyos viszont, hogy halála egy újabb eset a színesbőrű amerikai állampolgárok elleni rendőri brutalitásnak, ami súlyosan aláássa a közösség és a hatóságok viszonyát.

Egy szemtanú szerint Gray egyszerűen csak futni kezdett, amikor ránézett egy rendőr. A helyi sajtó szerint bár volt korábban dolga a rendőrséggel, nem körözték - ugyanakkor egy kést találtak nála.

Az intézkedésnek nem állt ellen, viszont kérte az asztma-pumpáját, amit nem kapott meg. Ugyanakkor nem emiatt, hanem olyan súlyos sérülések miatt halt meg, napokkal később amelyeket autóbalesetek szoktak okozni. Kérdés, hogy hogyan sebesült meg.

Az áldozat családja elítélte a zavargásokat és nyugalomra szólított fel.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×