eur:
388.64
usd:
360.9
bux:
68568.49
2024. május 7. kedd Gizella

Brutális egyetemi terror Kenyában

150 körüli a halottak száma egy kenyai egyetemen elkövetett vérengzésnek, amelyet az Al-Kaidához kötődő szomáliai Al-Sabab terrorszervezet hajtott végre - mondták az este kenyai illetékesek.

Két évvel azután, hogy az egész világot sokkoló mészárlást rendeztek egy kenyai plázában, ismét lesújtott a szomáliai Al-Sabab radikális szervezet. A szomszédos országból élő szélsőségesek betörtek egy kenyai egyetemre és ott vérfürdőt rendeztek. Éjszakai adatok szerint közel 150 ember halt meg a támadás következtében.

A kenyai alakulatok négy feltételezett "terroristát" öltek meg, amikor akciót indítottak egy kollégiumban fogvatartott túszok kiszabadítására. A vérengzésért az Al-Kaidához kötődő Al-Sabab csoport vállalta magára a felelősséget. Az áldozatok döntő többsége diák, de a rendfenntartó alakulatok 5 tagja is meghalt.

A terroristák helyi idő szerint reggel fél hatkor csaptak le a szomáliai határ közelében található Garissa Egyetemre. 13 órán át tartott, amíg sikerült végezni velük vagy elfogni őket. Egy diák elmondta: olyan kavarodás keletkezett, hogy sokan rossz irányba, a támadók felé futottak.

A fegyveresek többtucat diákot megöltek, mielőtt beszorították volna őket egy épületbe, ahová több tússzal vonultak vissza.
A hatóságok szerint a militánsok robbanóanyaggal megtöltött öveket akasztottak magukra és amikor lelőtték őket, akkor bomba módjára felrobbantak.
Először hivatalosan 15 halottról lehetett tudni, de az adat hirtelen 70-re, majd az éjszaka 147-re ugrott. 

A kenyai hatóságok a legutóbb a múlt héten figyelmeztettek arra, hogy terrortámadások érhetnek egyetemeket. Az Al-Sabab egyik szóvivője korábban azt mondta a BBC-nek, hogy elengedtek 15 muzulmán diákot, "a keresztényeket pedig lerendezték". A kenyai Belügyminisztérium Mohamed Mohamud Al-Sabab parancsnokot nevezte meg az atrocitás értelmi szerzőjeként és 200 ezer dolláros váltságdíjat tűzött ki a fejére.

A Nairobiban található Westgate bevásárlóközpont elleni 2013-as támadásban - amelyért szintén az al-Sabab vállalta a felelősséget - 67 ember halt meg.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×