eur:
388.41
usd:
360.51
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Eljárás indult Szlovákia ellen

Az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított Szlovákia ellen a földtörvény tulajdonszerzési korlátozásai miatt. A bizottság szerint a szlovák földtörvény egyes rendelkezései nem egyeztethetők össze a letelepedési szabadsággal és a tőke szabad áramlásával.

A szlovák földtörvény tavaly júniusban életbe lépett módosításával a Fico-kabinet a külföldiek tömeges földvásárlását kívánta megakadályozni, az ellenzék szerint azonban valójában a szlovákiai földtulajdonosok életét nehezítette meg, hiszen nemcsak a külföldi állampolgárok, hanem mindenki nehezebben vehet földet, ha nem a saját lakóhelyének kataszterében akar vásárolni.

"Az Európai Unió egésze védi termőföldjét, ez alól mi sem vagyunk kivétel. Az Unió országai, főként az eredeti 15 tagállam sokkal szigorúbb feltételeket szabott" - mondta még tavaly ¥ubomír Jahnátek szlovák földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter.

Az Európai Bizottság megállapítása szerint a szlovák jogszabály olyan korlátozásokat is tartalmaz, amelyek lehetőséget teremtenek a diszkriminációra más országokból származó befektetőkkel szemben. A bizottság elsősorban azt kifogásolja, hogy a törvény előírja, egy külföldi érdeklődőnek legalább tíz éve állandó lakhellyel kell rendelkeznie az országban, és a jogszabály emellett cégbejegyzésre is kötelezi. "Ez nem valamiféle szlovák találmány, konkrétan ezt a tíz éves határidőt a magyarországi törvényből vettük át" - mutatott rá Szlovákia agrárminisztere.

Simon Zsolt a szaktárca korábbi Híd párti vezetője szerint az elhibázott jogszabály miatt az ország több régiójában is csökkent a mezőgazdasági telkek ára, ezáltal a tulajdonosok százezreinek a vagyona értékelődött le.

"Amennyiben megállapítást nyer, hogy Szlovákia uniós jogszabályt sértett, akkor az unió elrendelheti Szlovákia napi szinten való büntetését mindaddig, míg ez a törvény meg nem változik. A bírság mértéke akár több mint 10 ezer euróra is rúghat naponta" - mondta Simon Zsolt.

Az ellenzék ezért a Szlovák Alkotmánybírósághoz fordult, amely máig nem reagált a beadványra. "Brüsszel vizsgálata nyomán az ügy akár az Európai Unió bíróságán végezheti" - figyelmeztetett Andrej Králik, az Európai Bizottság szlovákiai képviseletének munkatársa.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×