eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

A hetven éve meggyilkolt nyolcezer munkaszolgálatosra emlékeztek Balfon

A Sopron melletti Balfon és környékén, 1944-1945 telén mintegy nyolcezer zsidó munkaszolgálatos halt meg a kegyetlenkedések és a nélkülözés következtében, közöttük három író: Szerb Antal, Sárközi György és Halász Gábor. A hetvenedik évfordulón a balfi Művelődési Házban és az áldozatok emlékművénél a megemlékezésen részt vett Sárközi György Londonban élő fia, az InfoRádió tudósítója, Sárközi Mátyás is.

A balfi emléknapon a személyes megemlékezések és a holokauszttal kapcsolatos előadások mellett elhangzott Latorcai Csaba miniszterelnökségi államtitkár-helyettes beszéde, aki a hetven éve történtek példájára utalva szögezte le, hogy "elfogadhatatlan és megengedhetetlen a nemzetek, etnikumok, vallási vagy más közösségek közötti gyűlöletkeltés bármely formája."
 
"Rajtunk áll," - mondta Latorcai Csaba - "hogy közös összefogással jobbra fordítsuk életünket, s ennek jegyében a lehető legtöbb zsinagógát, elhagyott temetőt és más értékes örökséget mentsünk meg az utókor számára."
 
A riporter ezúttal résztvevőként is jelen volt az eseményen. Elmondtam, hogyan került származása miatt az üldözöttek közé apám, Sárközi György költő, regényíró, a népi írók folyóirata: a Válasz szerkesztője, s hogyan halt meg Balfon negyvenhat éves korában, végelgyengülés következtében. Említést tettem arról a bátor ellenálló katonatisztről, Görgey Guidóról is, aki alkalmat teremtett Szerb Antal megszöktetésére, de az író a döntő pillanatban elhatározta, hogy barátai: Halász Gábor és Sárközi György nélkül nem szökik meg. Mindhárman odavesztek.

  Az emléknap záróaktusaként, a balfi hajdani tömegsír helyén felállított emlékműnél, majd a helyi embermentők emlékkövénél, az eseményt szervező 1944-2004 Alapítvány kuratóriumi elnöke, Szita Szabolcs professzor vezetésével volt koszorúzás, amelyen részt vettek a szép számban ideutazott idős túlélők, valamint a kísérő dokumentum-műsorban szereplő osztrák  és magyar diákok is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×