eur:
389.54
usd:
364.46
bux:
68219.23
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Mi történik, ha egymillió lengyel polgár hagyja el országát?

Mi történik, ha tíz év alatt több, mint egymillió polgár hagyja el az országot? Egy ilyen elvándorlás költségeit számolja Lengyelország, ahol egyre nagyobb gondokkal küzd a szociális ellátórendszer, mivel egyre kevesebb az aktív dolgozó, aki eltartaná a nyugdíjasokat.

Annak ellenére, hogy Nagy-Britanniában problémaként tekintenek rájuk, és egy migráció-ellenes politikus még a forgalmi dugókat is a bevándorlókkal magyarázza, a lengyel dolgozók számára sikertörténet volt az EU-bővítés.

Az elmúlt tíz évben a fokozatosan felszabaduló munkavállalási lehetőségek nyomán 1,2 millió lengyel hagyta el hazáját, hogy egy másik EU-s országban próbáljon szerencsét.

A kezdetekben a külföldre távozott fiatalok pénze még segített a otthon maradtaknak: 2009-ben például a hazaküldött pénz az országos GDP 2 százalékát tette ki és megmentette Lengyelországot a recessziótól.

Az idegenbe szakadtak azonban egyre kevesebbet küldenek haza, mivel egyre többen gondolják úgy, hogy örökre maradnak.

Mindennek az az eredménye, hogy "recseg-ropog" a lengyel szociális ellátórendszer - írja a Reuters.

2015-ben a lengyel központi költségvetés egyharmada megy el nyugdíjakra és mivel a társadalom tovább öregszik és az unokák külföldön születnek, ez az arány még emelkedhet is.

"Annyi történik, hogy millióan emigráltak és nem fizetnek be semmit. Ez azt jelenti, hogy nem jut nyugdíj több millió nyugdíjasnak" - mondta Janusz Kobeszko, a varsói Sobieski Intézet kutatója.

A prognózis szerint Lengyelország a következő 25 évben 3 millió lakost veszít - részben a kivándorlás, részben amiatt, hogy a külföldre települő nők inkább vállalnak gyereket, mint az otthonmaradók.

Nemcsak a nyugdíjrendszernek okoz gondot az elvándorlás: újabban munkaerőhiány van Lengyelországban.

Opole körzetben, ahonnan a lakosok 10-15 százaléka külföldre vándorolt, a vállalkozásoknak nehéz építőmunkásokat, gondozókat, őröket, eladókat és takarítókat találni.

Az egyik megoldás az ukrán vendégmunkások behívása lehet. A munkaerő hiány miatt ugyanakkor magas a munkanélküliség is, mert a meghirdetett állások alacsonyan fizetettek.

Emiatt politikailag rizikós lehet bevándorlókat behívni. Gondot okoz az is, hogy több, mint 10 ezer olyan gyerek él a régióban, akinek az egyik vagy mindkét szülője külföldön dolgozik.

Egy közelmúltbeli felmérés szerint a lengyel migránsoknak csak a fele készül hazatérni. 2004 óta pedig 70 ezren szereztek brit vagy német állampolgárságot.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Az Egyesült Államokban zajló, Gáza-párti diáktüntetések közepette több száz embert letartóztatott a rendőrség. New Yorkban rohamrendőrök hatoltak be egy egyetemi campus egyik épületébe, Los Angelesben két ellentábor csapott össze a rendőrök felvonulása előtt.

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×