eur:
389.32
usd:
362.74
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Vezető brit sajtótéma lett a magyar szendvicsmunkások ügye

A Daily Mail című polgári konzervatív brit napilap címoldalán foglalkozik azzal a már néhány napos hírrel, hogy egy új angliai szendvicsgyárba Magyarországról akarnak toborozni 300 munkást. Az újság felteszi a kérdést: "Senki sincs Nagy-Britanniában, aki szendvicset tudna készíteni?"

A Daily Mail általában ellenzi a vendégmunkások angliai beözönlését, de a kérdése ezúttal jogos. Egyrészt a szendvicset Angliában találták fel, állítólag Sandwich grófja volt az, aki a XVII. században elsőnek rendszeresítette, a két kenyér szelet közé tett sonkát, mert nem akart felállni a kártyaasztaltól akkor sem, ha megéhezett, másrészt: miért nem jelentkeznek a tervek szerint 2016 elején megnyíló, northamptoni szendvicsgyárba a helybéli munkakeresők? A városban 6.8 százalékos a munkanélküliség, a szomszédos Corby-ban kilenc és fél százalékos, a közeli Lutonban is majdnem kilenc százalék.

Az újságcikk szerzője megválaszolja a kérdést: bizonyára azért nem állnak a munkanélküliek szendvicskészítőnek, mert ez a semmiféle szakértelmet nem követelő munka gyengén fizetett, a munkanélküli segéllyel jobban járnak, ráadásul segélyezettként otthon nézhetik a tévét, ahelyett, hogy a futószalag mellett fáradoznának.

A lap közöl néhány fotót a szendvicsgyári munkáról, nem tudható, ezek a kérdéses cég más, már működő üzemeiben készültek-e, de mindegyiken egytől-egyig csupa színes bőrű munkást látni, túlnyomó részt már nem egészen fiatal nőket, amint kötényben, sapkában, váll-váll mellett állnak hosszú sorban a szalagnál, és rakosgatják össze az élelmiszer áruházakba kerülő kenyérszeleteket meg a sonkát, sajtot vagy darált tonhalat.

A cégnek négy európai országban valamint Amerikában van üzeme, összesen 7.500 alkalmazottal.

A magyarokat azzal csábítja, hogy az ottani átlagbér akár kétszeresét is megkereshetik, de azt nem említik, hogy ez itt Angliában csak szerény megélhetést biztosít.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Olaszországban csak 23 órakor zárnak majd be szavazókörök a június 9-ei európai parlamenti választáson, ezért addig egyetlen országban – így Magyarországon – sem hozzák nyilvánosságra a voksolás hivatalos eredményét. Június 6. és 9. között összesen 370 millió európai választópolgár döntheti el, hogy kik legyenek az Európai Parlament tagjai a következő öt évben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×