eur:
388.6
usd:
359.81
bux:
68107.41
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Ingyenes lesz a vonatközlekedés Szlovákiában

A gyerekek, a diákok, a 26 évnél fiatalabb egyetemi hallgatók és a nyugdíjasok ingyen utazhatnak a vonaton Szlovákiában november közepétől. A kedvezményt a kormány új pénzügyi, gazdasági és szociális csomagjának keretében vezetik be.

A közlekedési minisztérium kapta feladatul a vasúti kedvezményrendszer kidolgozását. Mivel a jövő évi költségvetés sarokszámai már ismertek, és parlamenti megvitatásra várnak, azt is tudni, hogy erre a célra 13 millió eurót különített el a kabinet. A vasúti személyforgalomra előirányzott tételt 205 millióról 218-ra emelték meg. A költségvetés tervezete számol a ráfordítandó összeggel, és a kedvezmények bevezetésének ígért időpontját is képesek lesznek betartani. A döntést maga Robert Fico miniszterelnök jelentette be.

"Intézkedtünk annak érdekében, hogy november 17-től biztosítsuk a tanulók 15 éves koráig, a középiskolai diákok és felsőoktatási intézmények hallgatóinak 26 éves koráig tartó ingyenes vasúti közlekedését, valamint a 62. életévüket betöltőknek és a nyugdíjasoknak az ingyenes vasúti közlekedését" - mondta a szlovák kormányfő.
Az intézkedés célja, hogy bizonyos mértékig tehermentesítsék az iskolaköteles és továbbtanuló gyermekek családjait, és döntésük segíthet a nyugdíjasokon is. A határozat csupán a vasúti közlekedésre vonatkozik.

A közlekedési tárca elképzelése szerint a kedvezmények bevezetése után növekedhet az utasszám, ezért egyes vonalakon megerősítik a járatok számát, vagy új járatokat indítanak. A minisztérium az állami vasúttársasággal és a Komárom-Pozsony szakaszon közlekedő cseh magánvállalattal, a Regiojettel egyezett meg. A kedvezmény másodosztályon érvényes. Nem vonatkozik a nemzetközi IC, az EC vonatokra, valamint azokra a járatokra, melyeket az egyes társaságok saját költségükön, állami dotáció nélkül működtetnek. A kormány további engedményeket kíván foganatosítani a munkába vonattal közlekedők számára, akiknek 50 százalékos kedvezményt ajánlana fel.

A Közlekedési és Gazdasági Intézet bírálja a kabinet intézkedését. Szerintük a kormánynak az ingyenes vasúti közlekedés helyett inkább a közlekedés integrálására és harmonizációjára kellene törekednie, mégpedig úgy, hogy egységes menetjegyet vezet be minden tömegközlekedési eszköz esetében, s a kedvezményeket az együttes rendszer keretén belül valósítja meg.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Biztosra veszik: orosz ügynökök robbantottak Csehországban

A cseh Szervezett Bűnözés Elleni Központ vizsgálata megerősítette, hogy a vrběticei lőszerraktárak elleni, közel tíz évvel ezelőtti robbantás mögött az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU állt. A külföldi kémek célja a fegyverek és lőszerek eljuttatásának megakadályozása volt olyan területekre, ahol az orosz hadsereg katonái tevékenykednek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Kulcsfontosságú adat jött, pattannak a tőzsdék

Kulcsfontosságú adat jött, pattannak a tőzsdék

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentette az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indíthatja a mai napot. Befolyásolhatja a mai kereskedést, hogy ma délután érkezik az amerikai munkanélküliség legfontosabb mutatója, hiszen a munkanélküliség bármilyen irányba történő elmozdulása óriási jelentőséggel bír. Ami pedig a tőzsdei mozgásokat illeti, Európában mérsékelt emelkedés látszik a mai kereskedésben és a határidős indexek állása alapján az USA-ban is pozitív felütéssel indulhat a nap.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×