eur:
389.63
usd:
363.15
bux:
68130.39
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Bosszúval ünnepeltek az ISIS-t elüldöző sííták

Ritka katonai győzelmet ünnepeltek az iraki kormánycsapatok és a velük szövetséges sííta milíciák, miután visszafoglaltak egy Bagdadhoz közeli várost az Iszlám Állam fegyvereseitől. A milicisták kivégeztek néhány ISIS-foglyot, akikről azt állították, hogy csecsenek voltak.

Dzsurf al-Szahár szunnita többségű város mindössze 50 kilométerre délre fekszik Bagdadtól, de csak most sikerült visszafoglalni az Iszlám Állam fegyvereseitől, akik július óta tartották megszállva.

Az iraki hadsereget és a szövetséges sííta milíciákat egészen eddig sikeresen távoltartották a távirányítású útszéli bombák és a dzsihádisták rutinos mesterlövészei.

Végül csak harci helikopterek bevetésével sikerült felőrölni az ellenállást.

A városba behatoló milicisták nem hagytak kétséget afelől, hogy bosszúra éhesek. A Reuters tudósítója beszámolt arról, hogyan vertek össze, majd lőttek főbe 3 ISIS-foglyot.

"Ezek a kutyák csecsenek. Nem érdemlik meg, hogy életben maradjanak. Vallomást csikartunk ki belőlük, most már nincs szükségünk rájuk" - mondta az egyik sííta milicista.

Egyik parancsnoka pedig elmondta, hogy amikor bevonultak, akkor olyan emberek csontvázait találták meg, akiket a dzsihádisták öltek meg, de soha nem temettek el. "Ugyanez a sors várjon rájuk is" - mondta.

Az ISIS korábban azzal fenyegetett, hogy megtámadja Bagdadot is, a fővárost azonban több ezer kommandós és sííta milicista védi.

Dzsurf al-Szahárt kihaltnak találta a Reuters tudósítója - a lakosok nagy része elmenekült. A dzsihádisták hónapokon át a Szaddam Husszein erői által épített titkos alagutakon át vittek be fegyvert és utánpótlást.

Az iraki kormányerők végül harci helikopterekkel és rakétákkal őrölték fel ellenállásukat. Egy datolya pálmafáról egy dzsihádista mesterlövész holtteste lógott le - a fegyveres korábban kikötötte magát. A kormányerők harci helikoptere végzett vele.

"Ez a terrorista egész nap hátráltatott minket és sok bajtársunkat megölte" - mondta egy milícista. Az ünneplés azonban korai volt, a várost hátrahagyó ISIS-harcosok egy utolsó aknatámadást intéztek a település ellen és sok kormánykatonát és milicistát megöltek.

Közben az egy hónapja ostromlott szíriai Kobani városban a helyi kurdok visszaverték az ISIS támadását egy határállomásnál a török határ mentén. Egy szíriai emberi jogi csoport szerint az ostromban 815 ember halt meg, ezek több, mint fele ISIS-harcos volt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×