eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Elszabadulhat az erőszak Hongkongban

Ismét összecsaptak a rendőrök és a tüntetők Hongkongban, annak ellenére, hogy a Kínához tartozó terület vezetése és a tiltakozók megállapodtak, hogy tárgyalásokat kezdenek. Elemzők szerint a tüntetők egyre bátrabbak, így ha nincs áttörés, akkor marad a patthelyzet a karhatalommal.

Úgy tűnik, a több demokráciát követelő hongkongi tüntetők egyre kevésbé tartanak a rendőrségtől.

A hétvége mindkét napján erőszakos összecsapások robbantak ki a tiltakozók és a rendőrök között.

Mindez annak ellenére történt, hogy a tüntetők és a Peking által jóváhagyott hongkongi vezetés képviselői kedden 2 órára tárgyalóasztalhoz ülnek.

A kínai vezetés ugyanakkor világossá tette, hogy nem hajlandó engedi a tüntetők fő követelésének és nem hajlandó visszalépni attól az elhatározásától, hogy csak olyan jelöltek indulhatnak majd a választásokon Hongkong vezető posztjaiért, akiket előtte jóváhagyott a kínai vezetés.

"Ha nem történik áttörés a keddi tárgyalások két órája alatt, akkor komolyan aggódom amiatt, hogy a konfrontáció erőszakosabbá válhat" - mondta Sonny Lo, a hongkongi Oktatási Intézet professzora. "Egy új és sokkal problémásabb szakasz következik. Remélem, a kormány kidolgozott néhány kompromisszumot, mert nagyon nehézzé válhat a helyzet - tette hozzá.

Mint a Reuters megjegyzi, a 28 ezer fős hongkongi rendőrség egyre nehezebben tudja visszatartani a tüntető diákokat.

Vasárnap védőszemüveget és sisakot viselő tüntetők tömegei támadtak a rendőrökre. A támadók esernyőkkel próbáltak védekezni a feléjük kilőtt könnygáz patronok ellen. A rendőrök azonban előrenyomultak, a tiltakozók pedig összecsaptak velük.

Egy fiatal tüntetőt véresre vertek gumibotjaikkal a rendőrök, többeket letartóztattak.

A két hétvégi összecsapásnak több tucat sérültje volt, köztük 22 rendőrtiszt. A tüntetők azt követően csaptak össze a rendőrökkel, hogy Leung Csun-jing, a terület kormányozója tárgyalásokat ajánlott fel, amelyeket élőben a közvetítene a televízió.

Hongkong sokat bírált rendőrfőnöke közben arra panaszkodott, hogy a "toleráns" rendőri fellépés ellenére a tüntetők "radikálissá és erőszakossá" váltak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Alapjaiban változhatnak meg a közbeszerzések, új reform került az asztalra

Alapjaiban változhatnak meg a közbeszerzések, új reform került az asztalra

A körforgásos gazdaság, a közbeszerzési gyakorlatok javításának, valamint a köz- és magánberuházások hatékony és eredményes felhasználását biztosító adminisztratív kapacitások növelésének szükségességek. Új, EU-szintű összehangolás szükséges ezen területeken, hogy az államszövetség GDP-jének közel 15 százalékát kitevő kifizetések jobban hasznosuljanak, például egy fenntarthatósági kritérium beiktatásával – derül ki Enrico Letta, a Jacques Delors Intézet elnökének átfogó, az Európai Unió egységes piacának reformjára tett javaslatából.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×