eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Nem csitulnak az indulatok St. Louisban

Nem enyhült a feszültség az amerikai St. Louis város egyik kerületében, ahol a helyi lakosok és máshonnan érkezett aktivisták napok óta tiltakoznak egy fegyvertelen fekete tinédzser lelövése miatt. A helyi kormányzó bírálta a rendőröket, miközben a szövetségi igazságügy-miniszter újabb vizsgálatot rendelt el az áldozat holttestén.

Amerikának fekete elnöke van, a popkultúrában jelentős szerepet játszanak a fekete előadók, de egyes helyeken még mindig faji alapon különülnek el az emberek. Ilyen kerület a Missouri állambeli St. Louis egyik külvárosa, Ferguson, ahonnan a fehér lakosok jelentős része az évek során kiköltözött.

Helyüket fekete amerikaiak foglalták el, akik rendszeresen panaszkodnak a döntő többségében továbbra is fehér rendőri erő túlkapásaira. A kerületben pattanásig feszült a helyzet azóta, hogy egy rendőr augusztus 9-én több lövéssel megölte Michael Brown fegyvertelen fekete tinédzsert.

A kirobbant tiltakozásban nemcsak helyi, de más városokból és államokból érkezett fekete aktivisták is részt vettek. A helyi rendőrség az amerikai hadseregtől vásárolt eszközökkel próbálta visszaszorítani a tüntetőket, ami még jobban elmérgesítette a helyzetet. A karhatalmiak rohamsisakot viselve, géppisztolyokkal felfegyverkezve, páncélozott harci járművekkel vonultak fel és szombaton könnygázt is bevetettek, miután a tüntetők egy része fosztogatni kezdett.

A lázongókat az nyugtatta meg egy időre, amikor a helyi kormányzó az autópálya rendőrség nagy részben fekete tisztjeit küldte be megbékíteni a tömeget. Jay Nixon kormányzó vasárnap bírálta a rendőrséget, amiért egy olyan videót tettek közzé, amely azt sugallja, hogy a lelőtt fiatal halála előtt erőszakoskodott egy boltban és szivarokat rabolt.

A rendőrök elismerték: nem tudtak az esetről, amikor megpróbálták megállítani az utcán, mert "az úttesten sétált és akadályozta a forgalmat". Szemtanúk szerint a fiú feltartotta a kezét, míg a rendőrök azt állítják, hogy dulakodás alakult ki és el akarta venni az egyik rendőr fegyverét.

A kormányzó éjszakára kijárási tilalmat hirdetett és a rendőrök 7 személyt tartóztattak le, aki megsértették a rendelkezést.

Közben az FBI 40 szövetségi ügynököt küldött, hogy részt vegyenek a nyomozásban. Missouri állam halottkémi vizsgálata mellett egy szövetségi szakértői csoport is megvizsgálja a fiatal holttestét, miután Eric Holder amerikai igazságügyminiszter a család kérésének engedve ezt elrendelte.

Vasárnap este több százan követeltek igazságot a tinédzsernek - a megemlékezők egy helyi templomban gyűltek össze. Éjszaka a rohamrendőrség már könnygázt és gumilövedékeket is bevetett a tüntetők ellen.

Eközben Kaliforniában, a Los Angeles-i rendőr-főparancsnokság épülete előtt mintegy ötszázan tüntettek vasárnap egy hasonló eset miatt. A múlt hétfőn az ottani rendőrség intézkedés közben lelőtt egy 25 éves afro-amerikai férfit, Ezell Fordot.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×