eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

David Cameron: politikai elhatározás kérdése a terroristák legyőzése

David Cameron brit miniszterelnök a Sunday Telegraph című, tekintélyes vasárnapi lap hasábjain megjelent cikkében hívja fel a figyelmet arra, hogy Irakban olyan "mérgező, szélsőséges iszlám erők" kezdtek el terjeszkedni, amelyek - mint írja - az egész világra kihatnak, tehát nincs más választás: fel kell venni ellenük a harcot.

Stabilitás és biztonság - ez az, amire Nagy-Britannia minden lakosa vágyik - kezdi vasárnapi újságcikkét David Cameron miniszterelnök a Sunday Telegraphban.

A hosszúra nyúlt gazdasági visszaesés valamint Nagy-Britannia iraki és afganisztáni beavatkozása után sokan mondják azt a legújabb fejlemények láttán, hogy: "nyújtsunk segélyt a rászorulóknak, de ne avatkozzunk be." Egyetértek - írja David Cameron -, ne küldjünk megszálló katonákat. De szilárd biztonságot csak úgy lehet teremteni, ha minden rendelkezésre álló lehetőséget kihasználunk: segélynyújtást, diplomáciát és a katonai erőt is.

Az, hogy Irak szívében, Szíriára is kiterjedően, szélsőséges jellegű kalifátus létesült - mutat rá Cameron miniszterelnök - nem olyan probléma, amit elintézhetünk azzal, hogy tőlünk messze ütötte fel a fejét. Ha nem teszünk valamit ennek a rendkívül veszélyes terrorista mozgalomnak a megfékezésére, akkor tovább növekedik, és behatolhat Nagy-Britannia utcáira is. Tudjuk, hogy a szándékuk gyilkos. Már történtek általuk szervezett merényletek Európában.

Elsőnek Irak humanitárius megsegítése a feladat. Ez már megkezdődött, de nem elegendő. Politikai és biztonsági válaszadásra van szükség. A brit kormányfő a továbbiakban rátér arra, hogy siák és szunik szembenállásából az iszlám és az iszlámot szélsőséges célokra felhasználók harca keletkezett.

A légitámadások David Cameron szerint egymagukban nem elegendők ellenük, kemény, jól átgondolt, hosszabb akcióra van szükség. Ha a kalifátus sikerrel építkezik és terjed tovább - már Jordániára és Libanonra is kivetné hálóját - akkor terrorista állam jöhet létre a Földközi-tenger partjain, egy NATO tagország, Törökország, szomszédságában.Ez nyilvánvaló veszély Európa számára. Politikai elhatározás kérdése a terroristák legyőzése - írja cikkében Cameron.

Meg kell állítani az Iszlám Állam nevű szélsőséges milícia előretörését, mert ellenkező esetben fegyveresei előbb-utóbb Nagy-Britannia utcáin is megjelennek - írta a cikkben a brit kormányfő, aki egyenes utalást tett a katonai beavatkozás lehetőségére.

David Cameron brit miniszterelnök a The Sunday Telegraphban közzétett állásfoglalásában leszögezte, hogy ha e "barbár és önmagukból kifordult szélsőségesekkel" a külvilág nem foglalkozik, mégpedig azonnal, akkor terrorállam jön létre a Földközi-tenger partján, egy NATO-tagállam - Törökország - határán.

David Cameron egyetértett azzal, hogy Nagy-Britannia ne vezényeljen ki "megszálló" hadsereget, ám úgy látta, hogy a szigetországnak minden lehetőségét, a segélyezést, a diplomáciát és "katonai képességeit" is be kell vetnie e "kivételesen veszélyes" terrorista mozgalom előretörésének megállítására, máskülönben az Iszlám Állam csak még erősebbé válik, és végül Nagy-Britannia utcáin hajt végre támadásokat.

A miniszterelnök nem részletezte, hogy pontosan milyen katonai beavatkozásra gondol, ám kitért arra is, hogy kormánya kemény fellépésre készül azok ellen, akik a brit utcákon terjesztik a szélsőséges iszlám ideológiát vagy tagokat toboroznak az Iszlám Állam számára. David Cameron közölte, hogy legutóbbi intézkedése alapján a rendőrségnek bárkit azonnal őrizetbe kell vennie, akit toborzáson érnek vagy akár csak az Iszlám Állam fekete zászlajával a kezében mutatkozik. A brit nép toleráns, de e tolerancia nem terjed ki "az ilyen mérgező szélsőségesség" megtűrésére Nagy-Britanniában - tette hozzá a brit kormányfő.

A mára Szíriában és Irakban is nagy területeken jelen lévő szunnita dzsihádista csoport, az Iszlám Állam a szíriai kormányerők mellett a szír lázadókkal is harcban áll, Irakban pedig az amerikai légicsapások segíthetik az iraki kormányt a szervezet elleni harcban. Az Iszlám Állam fegyveresei az elmúlt két hétben egy szír törzs mintegy 700 tagját ölték meg, mert nem voltak hajlandók a szervezet szabályai szerint élni.

Hanganyag: Sigmond Árpád

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×