eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Magyar polgármestere lehet Pozsony Óvárosának

Szlovákiában az őszi önkormányzati választásokon közös jelöltet indít a fővárosban a jobboldali koalíció. A négy párt megegyezett abban, hogy Grendel Gábort támogatják az Óváros polgármester-jelöltjei közül.

Grendel Gábor, a József Attila- és Kossuth-díjas szlovákiai magyar író, Grendel Lajos fiaként született Pozsonyban 1980-ban. Tanulmányait a pozsonyi Duna utcai Magyar Tannyelvű Általános Iskolában és Gimnáziumban folytatta. Az egyetem elvégzése után újságíróként, televíziós szerkesztőként, később a szlovák belügyminisztérium szóvivőjeként dolgozott, majd 2012-ben politikai pályára lépett - alapító tagja, egyben alelnöke lett a NOVA pártnak.

Grendel Gábor a héten elfogadta a négy jobboldali párt, a NOVA, a Híd, a Kereszténydemokrata Mozgalom és a Szabadság és Szolidaritás pártjának jelölését a Pozsony-Óváros polgármesteri székéért folytatott harcban. Mint mondta, elsődleges célja, hogy Pozsony Óvárosa visszakapja régi fényét, hisz ez a város legértékesebb része.

A polgármesterjelölt hangsúlyozta, hogy megválasztása esetén prioritásai közé tartozik majd az Óváros parkolási gondjainak megoldása, valamit a műemlék jellegű épületek tulajdonviszonyainak rendezése.

"Végeztünk egy közvélemény-kutatást, amely szerint az utcák tisztasága és a parkolás az, amelyre az Óváros lakói a leginkább érzékenyek, s úgy érzik, ezen a téren tapasztaltak javulást az elmúlt négy évben. Az épületekkel pedig az a probléma, hogy mindegyiknek más tulajdonosa van. Valahol az egyház, valahol magánvállalatok, valahol olyan személyek, akiknek nincs pénzük arra, hogy felújítsanak egy ilyen műemléket. Úgy gondolom, hogy pont itt tud segíteni az önkormányzat" - fűzte hozzá a NOVA alelnöke.

Grendel Gábor fontosnak tartja továbbá a kétes közbeszerzési ügyek rendezését az Óvárosban. Ezek közül kiemelte az általános iskolai étkezdék privatizációját, a vontatószolgálat kiválasztását, illetve az óvárosi önkormányzat kihasználatlan ingatlanjainak eladását.

"Ez mind olyan eset volt, amire egyrészt az országos sajtó is felfigyelt - mert nagy összegeket érintettek -, másrészt pedig felkeltette a gyanút, hogy az Óváros vezetése valaki más érdekeit szolgálja és védi, mint az Óváros lakóiét. Elsődleges célom az, hogy minden területen - egyrészt a hivatalban, másrészt az utcákon - a tisztaságot védjük. Ha a közbeszerzés terén a közjón lesz a hangsúly, akkor biztos vagyok abban, hogy az Óvárosnak több pénze lesz a közutak karbantartására és az iskolákra, tehát azokra a területekre, amelyek a legégetőbbek" - jegyezte meg a polgármesterjelölt.

Az óvárosi polgármesteri székért a jelenlegi polgármester asszony, Tatiana Rosová is ringbe száll. Illetve Kristián Straka polgári aktivista független jelöltként szeretné megszerezni a posztot.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×