eur:
389.61
usd:
363.54
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Árnyék vetül Ankara és Berlin viszonyára

A Németországban élő törökök csúcsszervezetének vezetője szerda reggeli tévé-nyilatkozatában helyeselte a német elnök Ankarában elhangzott beszédét, amelyben kendőzetlenül bírálta a sajtószabadság megnyirbálását és az igazságszolgáltatás befolyásolását célzó intézkedéseket. Joachim Gauck kijelentését a török miniszterelnök az ország belügyeibe történt beavatkozásnak minősítette és parlamenti felszólalásában gúnyos szavakkal illette. Az ügy erősen beárnyékolja Ankara és Berlin kapcsolatát.

A német államfő háromnapos hivatalos törökországi látogatásán elismeréssel nyilatkozott a szíriai menekültek befogadására hozott ankarai rendelkezésekről. Reményét fejezte ki azzal kapcsolatban is, hogy Törökország egy napon az Európai Unió teljes jogú tagjává váljon.

Joachim Gauck körútja során azonban a negatív jelenségek ostorozásától sem riadt vissza. Így az ankarai egyetem diákjai előtt mondott beszédében érthetetlennek nevezte, hogy Erdogán kormánya a nemrég tartott helyhatósági választáson aratott komoly győzelme után miért tartotta szükségesnek a beavatkozást az igazságszolgáltatás ügyeibe. Határozottan kifogásolta a sajtószabadságot és a vélemény-nyilvánítás korlátozását célzó intézkedéseket is. Álláspontját nem titkolta a török államfő, Abdullah Gül előtt sem.

Joachim Gauck éppen hazaindulására készült, amikor Erdogán miniszterelnök az ankarai törvényhozásban az ország belügyeibe történt durva beavatkozásnak nevezte a német elnök kijelentéseit. Pártjának képviselői tapsviharral fogadták Erdogán gúnyos megjegyzését, amelyben azt állította, hogy Gauck még ma is papnak képzeli magát, aki prédikálhat a szószékről.

Berlinben eddig nem kommentálták Erdogán kijelentéseit, de a német sajtó egybehangzóan elismeréssel ír az egykori bátor kelet-német polgárjogi aktivista, Joachim Gauck ankarai kiállásáról az alapvető emberi jogok mellett.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×