eur:
389.62
usd:
363.65
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Uniós minimálbért sürget kampányában Juncker

Jean Claude Juncker volt luxemburgi kormányfő, a konzervatív pártokat tömörítő Európai Néppárt jelöltje bejelentette: megválasztása esetén mindent megtesz annak érdekében, hogy az Európai Unió valamennyi tagállamában bevezessék a minimálbért.

Azonos munkáért azonos bért - jelentette ki a volt luxemburgi kormányfő. Ezzel kapcsolatban elmondta, hogy hazájában már a hetvenes években bevezették a minimálbért, ami azonban a legkisebb mértékben sem vetette vissza a gazdaság fejlődését. Ezzel mintegy eloszlatni igyekezett azokat az aggodalmakat, hogy a bérek alsó határának törvényes szabályozása csapást mérhet a konjunktúrára.

Utalt arra is, hogy Luxemburgban jelenleg a legalacsonyabb órabér 11 és fél euró. A konzervatív pártokat tömörítő Európai Néppárt Braunschwiegben rendezett kampány-nyitó gyűlésén Jean Claude Juncker kijelentette, hogy ha a május végén esedékes választás eredményeképpen ő kerül az EU bizottság élére, fő céljának a minimálbér bevezetését fogja tekinteni az unió valamennyi tagállamában.

Németországban az ősszel hivatalba lépett nagykoalíció vezette be a 8 és fél eurós minimálbért. A luxemburgi politikus megválasztása érdekében a német kancellár már többször is szót emelt.

Juncker beszédében kitért az egyre égetőbb menekültkérdésre is. Hangsúlyozta, hogy az Európai Unió egymagában aligha oldhatja meg a világban mutatkozó szegénységet, de földrészünk erkölcsi kötelességének nevezte az ideérkezők támogatását. Tarthatatlannak nevezte, hogy az amúgy is súlyos gazdasági nehézségekkel küzdő Földközi-tenger melléki országokat a tőlük északra fekvő, kevésbé érintett és egyébként is jobb módú államok magukra hagyják a jórészt tengeri úton mind nagyobb számban érkező afrikai menekülttel. A probléma megoldására a Néppárt jelöltje európai szolidaritást sürgetett.

Jean Claude Juncker egy nemrég tett nyilatkozatában közös európai hadsereg felállítása mellett is állást foglalt, rámutatva arra, hogy ez hozzásegítené az Európai Uniót kül- és biztonságpolitikájának egységesítéséhez, illetve elejét venné az egyes tagállamok külön-útjának. Mint a politikus fogalmazott: az európai gondolat megvalósítói annak idején a földrész államainak biztonságát elsődleges szempontként jelölték meg és ez a mai napig sem vesztett aktualitásából.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×